Italiaanse groentenseizoenen bijna voorbij, meloenseizoen in aantocht

“Het paprikaseizoen loopt bijna ten einde en het courgetteseizoen werd voortijdig gesloten wegens te lage prijzen”, zegt Carmelo Calabrese van telersorganisate Fonteverde. Hij analyseert de huidige seizoens- en teeltovergangsfase van de organisatie.

Carmelo Calabrese

“Wat paprika’s betreft is het een vrij goed jaar geweest. Hoewel de prijzen gedurende enkele weken ver boven de €2,00 lagen, ligt het gemiddelde rond de €0,85 per kg. Het grootste deel van onze teelt is geoogst, voornamelijk de kwaliteitspaprika’s. De rest zal nu geoogst worden en in juni zullen we eindigen met de zogeheten standaardpaprika’s. Het seizoen van de courgette zag er daarentegen heel anders uit. De afgelopen dagen waren deze spotgoedkoop, waarna wij hebben besloten het seizoen vroegtijdig te eindigen. De gemiddelde prijs bedroeg ongeveer €0,65 per kg.” 

Kantoor en pakstation

“Ook het wortelseizoen loopt al ten einde. We hebben al ongeveer 75% van de teelt geoogst en dit jaar zien de wortelen er goed uit vanwege het gunstige weer. Momenteel is er veel vraag, vooral van buitenlandse markten zoals Polen, Duitsland en Tsjechië. Rond 10 mei ronden wij de afzet naar het buitenland af, zodat wij onze klanten op de binnenlandse markt kunnen blijven bevoorraden. De gemiddelde prijs van het gewassen in grote zakken bedraagt ongeveer €0,30 per kg.”

Een ander belangrijk gewas voor Fonteverde is de Siciliaanse nieuwe aardappel, die dit jaar ongeveer 10 dagen vertraging heeft opgelopen als gevolg van de lagere temperaturen.

“De eerste oogsten hebben gewassen van uitstekende kwaliteit opgeleverd en momenteel is de prijs ongeveer €0,50 per kg. In de maand mei zal de oogst intensiever worden en de laatste tien dagen van juni zal de oogst eindigen. Wij zetten deze aardappelen met name af op de Italiaanse markt.”

Telersorganisatie Fonteverde maakt al jaren deel uit van het Mundial Consortium, dat het Red Falcon meloenras exclusief mag telen.

“De eerste oogsten van onze prestigieuze Red Falcon-meloen zijn begonnen. Het is een ras met een brix-waarde van minimaal 15/16. De prijs ligt momenteel rond de €1,50 per kg, hoewel de vraag enigszins wordt getemperd door temperaturen die onder het seizoensgemiddelde liggen. En natuurlijk hebben ook wij te lijden onder de sluiting van de horeca. Momenteel hebben wij een beperkte beschikbaarheid van de meloen, maar die zal in de komende dagen toenemen. Dan kunnen wij voldoen aan de verzoeken van onze commerciële partners”, besluit Calabrese. 

Voor meer informatie:
Carmelo Calabrese
OP Consorzio Fonteverde 
Società Consortile Agricola a r.l.
C.da Fontanazza s.n.
97014 Ispica (RG) Italië
+39 0932 951484
patrizia@fonteverde.com
www.fonteverde.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven