Eric Moerdijk, Monie:

"Druk op uien die voor de jaarwisseling van de markt moeten, neemt wel extreme vormen aan”

Tholen - Na enkele moeizame maanden in de uienhandel zag Eric Moerdijk van Monie deze week de vraag wat toenemen. "Met name de vraag vanuit de retail in verschillende Europese bestemmingen nam wat toe. De vraag is of dit een kentering is of een tijdelijke opleving om het gat tussen de lokale producties en de import op te vullen."

"Want afgelopen weken zat er weinig schot in. Dat zag je wel aan de exportcijfers die grotendeels tussen de 13.000 en 15.000 ton lagen, wat natuurlijk veel te weinig is voor wat we in Nederland kunnen sorteren en exporteren", constateert de uienverpakker uit Nieuwdorp. "Of er de komende weken nog een beetje gang in komt, is dan ook afwachten. De laatste jaren waren de laatste weken van het seizoen nu niet echt bepaald goed voor extreme uitschieters. Verder blijft de kwaliteit een belangrijk aandachtspunt. Uien zijn er voldoende beschikbaar, maar goede kwaliteit is minder voorradig. Daardoor moet je goed opletten welke partij je naar welke bestemming stuurt." 

"Vooruitblikken op het nieuwe seizoen is nog vroeg, maar ondanks de koude start heeft iedereen wel op tijd kunnen planten en zaaien. Verder zien we dat de verwachte areaaluitbreiding doorzet. Met name in de 'nieuwe' gebieden hebben telers goede saldo's gerealiseerd en dan kan een uitbreiding bijna niet uitblijven. Waar het areaal hier in het zuidwesten van het land krimpt, komt het er in provincies als Drenthe, Groningen, Friesland, Brabant en Limburg dubbel en dwars bij. Je vraagt je soms af waar de geschikte grond nog vandaan moet komen", aldus Eric.

"Bovendien gaat de druk op de uien die voor de jaarwisseling van de markt moeten zijn zo wel extreme vormen aannemen. Persoonlijk vind ik dat een gevaarlijke ontwikkeling voor de gezondheid van de sector. Het moet tussen september en december allemaal gebeuren, waardoor het dag en nacht werken is met het gevaar dat je markten overvoert. Maar zo'n trend draai je niet zomaar terug en ieder gaat daar op zijn eigen manier mee om."

Voor meer informatie:
Monie Nieuwdorp
Hertenweg 61
4455TK Nieuwdorp
+31 (0)113 612845
eric@monie.nl  
www.monie.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven