Fusarium TR4-schimmel brengt Ecuador in hoogste staat van paraatheid

Als 's werelds nummer één bananenexporteur is Ecuador zeer waakzaam over zijn vitale gewas nu buurland Peru worstelt met een uitbraak van een schimmel die dodelijk is voor dat specifieke gewas. Ecuador ligt ingeklemd tussen twee Zuid-Amerikaanse landen die door de ongeneeslijke bananenkwaal zijn getroffen. In 2019 bereikte de schimmel voor het eerst Colombia. Ecuador heeft plantages op minder dan 300 kilometer van de regio in Noord-Peru, waar de schimmel op 12 april werd bevestigd.

Nadat de Peruaanse regering had bevestigd dat de Fusarium TR4-schimmel, die de verwoestende verwelkingsziekte veroorzaakt, was uitgebroken in de buurt van de zuidelijke grens met Peru, verklaarde minister van Landbouw Xavier Lazo dat er noodmaatregelen waren genomen.

Lazo, die zelf bananenteler is, heeft toezicht gehouden op de maatregelen langs de grens, waaronder het opzetten van ontsmettingsstations voor containers langs de hoofdwegen en vier seminars om ambtenaren op te leiden. Hij heeft regelmatig contact gehad met zijn Peruaanse collega, Federico Tenorio, om de inspanningen te coördineren.

Ecuador heeft ook een op internet aangesloten microscoop geïnstalleerd aan zijn belangrijkste regionale grensfaciliteit, waar het grootste deel van de handel met Peru binnenkomt; dit moet bedreigingen snel opsporen. Ecuador biedt de plantages gratis laboratoriumtests en opleiding in de juiste sanitaire procedures aan om de verspreiding een halt toe te roepen.

Bron: bloomberg.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven