Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Starre krat of klapkrat?

In toenemende mate zien we dat in de AGF-sector starre kratten worden ingeruild voor klapkratten. Ook Schiphorst Transport- en Opslagtechniek, producent van kunststof kratten, signaleert een significante toename in de verkoop van klapkratten. Verdwijnt het starre krat helemaal uit beeld?

Klapkrat versus starre krat
Het klapkrat bestaat nu 25 jaar. De eerste generatie klapkratten leverden een volumebesparing van maximaal 75% op. Dankzij innovaties in het design en nieuwe productietechnieken biedt een klapkrat anno 2021 een volumebesparing van 84%. Was het al aantrekkelijk om klapkratten in te zetten bij retourtransport, nu is dat voordeel alleen maar toegenomen. Ook het gebruiksgemak van dit type krat is toegenomen, doordat de kratten dankzij diverse innovaties makkelijker in- en uit te klappen zijn.

Toch bestaan er nog steeds bedrijfssituaties waarbij efficiënter gewerkt kan worden met starre kratten dan met klapkratten. Met name interne processen en oogstsystemen zijn ingericht op werken met starre kratten, waarbij het moeten in- en uitklappen van kratten als belemmerend wordt ervaren. Qua levensduur en duurzaamheid doen beide type kratten nauwelijks voor elkaar onder. De herbruikbare verpakkingen gaan jarenlang mee en zijn allebei 100% recyclebaar. Hooguit valt er te stellen dat klapkratten eerder te lijden hebben onder verkeerd gebruik. Wanneer een krat niet volledig is uitgeklapt en er wordt vervolgens op door gestapeld, dan zal het krat vervormen. Daarentegen is het betere type klapkrat uitgerust met een gebruiksvriendelijk en efficiënt functionerend lift/lock systeem, wat resulteert in een zeer lage foutgevoeligheid bij uitklappen en vastklikken.    

Wie is de winnaar?
Wat is nu beter, een klapkrat of een starre krat? Hans van Noesel, Salesmanager Benelux bij Schiphorst Transport- en Opslagtechniek, bevestigt dat zowel starre kratten als klapkratten hun voor- en nadelen hebben. “Een starre krat kun je meteen beladen maar vraagt meer ruimte tijdens het retourtransport en opslag, dit is bij een klapkrat dan weer voordeliger maar die moeten in- en uitgeklapt worden. Als je heel veel handelingen doet per dag, kan het een aardig verschil maken. Er is geen goed of slecht.”

Binnen de AGF-sector worden zoveel verschillende bedrijfsprocessen toegepast dat er per situatie bekeken moet worden welk type krat de gebruiker het meeste voordeel oplevert. Dit is een afweging van onder meer de efficiëntie in het interne arbeidsproces, het aantal rotaties in retourtransport en daaruit voortvloeiend de toename van verduurzaming. “Bedrijven die op het punt staan een overstap te maken naar nieuw fust doen er verstandig aan om zich te laten adviseren door een expert en verschillende typen kratten binnen hun eigen bedrijfsprocessen te testen.” adviseert Hans. “Bij Schiphorst merken we dat de rol van adviseur inherent is aan het verkopen van kunststof kratten. Het is de kracht van onze organisatie dat we meedenken met klanten over logistieke oplossingen in kunststof.”

Voor meer informatie:
Vincent Wesseldijk
Schiphorst
+31(0)570 622944
sales@schiphorstbv.nl 
www.schiphorstbv.nl 

Publicatiedatum: