Verwerving eigendomsakte blijkt onoverkomelijk obstakel te zijn

Ondergang van de Land Bank rampzalig voor Zuid-Afrikaanse telers

Onlangs trok Moody's haar ratings voor de Zuid-Afrikaanse Land Bank in, een dag voor de deadline verliep, waarop de Land Bank een schuldsaneringsplan had moeten presenteren voor haar €2,9 mld aan  achterstallige schuld aan de South Africa Reserve Bank.

Moody's gaf geen precieze reden voor het intrekken van de kredietswaardigheidsrating van de Land Bank," zei Ray Mahlaka in de Daily Maverick. “De Land Bank is belangrijk voor de voedselzekerheid in Zuid-Afrika, omdat ze 28 van alle leningen aan opkomende en gevestigde Zuid-Afrikaanse telers verstrekt."

Vorige maand nog ontving de Land Bank een som van €405 mln aan overheidssteun, bovenop de steun van €173 mln die zij vorig jaar al ontving. 

Reuters bericht dat een van de crediteuren van de Land Bank gezegd zou hebben dat de situatie van de financiële instelling snel zou kunnen verslechteren.

De Industrial Development Corporation is bijgesprongen met een fonds van bijna €58 mln voor kleinschalige agrarische bedrijven, zo liet het ministerie van Landbouw, Landhervorming en Plattelandseontwikkeling een aantal weken geleden weten. 

Op haar website noemt de Land Bank zichtzelf nog steeds 'een echte Zuid-Afrikaanse financiële instelling die alle agrariërs gelijk behandelt'.

Patrice Motsepe: landhervorming 'complex en uitdagend'
De stichting, die geleid wordt door Patrice Motsepe, de eerste zwarte Zuid-Afrikaanse miljardair, betitelde het landhervormingsproces in Zuid-Afrika als 'enorm complex en uitdagend'. 

De Motsepe Foundation publiceerde eerder deze maand een verklaring dat ondanks de talrijke ontmoetingen van de afgelopen 18 maanden, tussen koningen, koninginnen, traditionele leiders en andere lokale stakeholders, de landbouwsector, het samenwerkingsprogramma voor duurzame landhervorming van AgriSA en traditionele leiders nog steeds obstakels ervaren bij de  verstrekking van eigendomsaktes en andere zaken rondom grondbezit. 

"Dit maakte het bezwarend en moeilijk voor banken en andere financiële instellingen om krediet te verstrekken aan landbouw- en landhervormingsprojecten in samenwerking met de Motsepe Foundation, de traditionele gemeenschappen en AgriSA," staat in deze verklaring te lezen.

De Motsepe Foundation, evenals de koningen, koninginnen, traditionele leiders en AgriSA begeven zich op onbekend terrein, maar blijven streven naar een succesvol verloop van het landhervormingsproces in Zuid-Afrika."

Toegang tot financiële middelen is het voornaamste probleem dat in de discussie over de participatie van zwarte telers wordt geuit. 

In de Oostkaap zijn er telers die al 25 jaar citrus telen op hetzelfde bedrijf en die ondanks jarenlange pogingen om eigendomsaktes te verkrijgen via het Deeds Office nog steeds geen eigenaar van hun eigen bedrijf zijn. Deze onzekerheid betekent dat zij moeite hebben om leningen af te sluiten.

Het zal nu waarschijnlijk voor zwarte telers nog lastiger worden om krediet te verkrijgen via de Land Bank, die eigendom is van de overheid. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven