In de Europese landen verloopt de afzet van ananas goed. Veel landen missen daarentegen de vraag van de horeca, maar de beperkte aanvoer houdt de markt in evenwicht. Ook in Zuid-Afrika en de Verenigde Staten heerst er een positieve stemming op de ananasmarkt. Costa Rica produceert het hele jaar door ananas en ziet de vraag richting de Paasdagen stijgen. In Australië is de marktsituatie minder rooskleurig. Door een tekort aan arbeidskrachten kan een deel van de ananas niet geoogst worden en blijft op het veld liggen. Ook Taiwan heeft het moeilijk. China heeft een importstop op Taiwanese ananas ingesteld, waardoor het land op zoek is naar andere afzetmogelijkheden.
Nederland: Steady ananasmarkt door beperkte aanvoer
De afzet van ananas loop momenteel goed door. “Vanaf week 1 komt er eigenlijk al niet heel veel fruit los. Vertragingen zijn meer regel dan uitzondering en de schepen komen bijna niet in het normale ritme”, constateert een Hollandse importeur. “Hierdoor liggen prijzen op een redelijk niveau. Maar als er meer fruit op de markt was gekomen, was de prijsvorming problematischer geweest. Nu liggen de prijzen om en nabij de 9 euro. De supermarkten nemen flinke volumes af, al compenseert dit nog niet wat we aan de kant van horeca en cateraars missen. Verder is de vrije handel erg wisselend. Wanneer regeringsleiders in Duitsland of Frankrijk nieuwe regels afkondigen heeft dat direct invloed op de afzet naar bijvoorbeeld scholen en cateraars. Verder zal ergens in mei de natural flowering weer komen, waardoor er wat meer ananas op de markt komt.”
België: Ananasmarkt in evenwicht
De Belgische ananasverkoop loopt op dit moment redelijk. De markt is in evenwicht waardoor de prijzen op een prima niveau liggen. Dit komt voor een groot deel door de aanvoer, die nogal moeizaam verloopt. De gesloten restaurants hebben ook wat invloed op de markt, maar de supermarkten kunnen een deel van deze markt opvangen. Het grootste deel van de aanvoer komt momenteel uit Costa Rica.
Duitsland: Moeizame markt door tekort aan luchtvracht
Evenals ander tropisch fruit uit overzeese gebieden wordt de ananasmarkt nog altijd sterk beïnvloed door het minimale vliegverkeer. Bijgevolg is de capaciteit aan luchtvracht zeer gering, melden importeurs. Dit aanhoudende tekort aan luchtvracht heeft dan weer zijn weerslag op het aanbod en de prijzen. Het gros van de aanvoer komt op dit moment uit Costa Rica. Ananas uit West-Afrika komt slechts in beperkte volumes aan, waardoor de prijzen voor gemiddelde maten wat hoger uitvallen.
Op de lange termijn ontpopt de ananas zich in toenemende mate als convenience-artikel. Machines voor het ad hoc schillen en verwerken van ananas tot fruitsalades vinden momenteel gretig aftrek in de Duitse retail. Met name het hogere retailsegment zet groots in op deze relatief nieuwe formule van Duitse makelij (Hepro GmbH).
Italië: Goede vraag naar ananas ondanks sluiting horeca
In Italië is de vraag naar ananas goed, ondanks de sluiting van de horeca. De retail en detailhandel vangen een groot deel van dit gat goed op. Volgens een importeur uit Noord-Italië lag de verkoop vorig jaar rond deze tijd van het jaar bijna stil, maar dat is dit jaar niet het geval. Uiteraard is er geen horeca en cruiseschepen, maar de groothandelsprijzen liggen op een gemiddeld niveau. De prijzen variëren van 0,70 euro voor de groenste ananas tot 1,00-1,20 euro voor een meer gekleurd product. Er zijn enkele problemen op het wereldwijde transportfront. Het vinden van koelcontainers is moeilijk en de kosten zijn enorm gestegen. Dit heeft ook gevolgen voor de uiteindelijke prijs. Volgens de informatie die de importeur heeft ontvangen, is het het Verre Oosten, met name China, dat deze containers hamstert.
Spanje: Volumes herstellen en prijzen stabiliseren
Spanje importeert op dit moment ananas uit Costa Rica, de Dominicaanse Republiek en Kenia. In voorgaande jaren was er tijdens de Paasdagen een lichte stijging van de vraag naar ananas, vooral voor ananas met een goede kleur. Maar dit jaar hebben de beperkingen en restricties, als gevolg van Covid, rechtstreeks invloed op het horecakanaal, waardoor de stijging van de consumptie praktisch onbestaand is. De verbetering van de verkoop is gerelateerd aan het aanbod op de markt.
Tot dusver is de vraag naar groene ananas dit jaar vrij stabiel gebleven, vooral bij de topmerken. Er is meer vraag naar goed gekleurde ananas, waarvan de prijzen van de afgelopen weken vrij sterk en stabiel zijn gebleven en verkoopprijzen tot 15/16 euro per doos hebben bereikt. Deze prijzen zijn mede bereikt dankzij het beperkte volume dat in dit eerste deel van het jaar op de markt is verschenen. De volumes herstellen zich nu geleidelijk en ook de prijzen stabiliseren zich. Wat vliegtuigananas betreft, blijft de vraag stijgen, hoewel hoge prijzen en volumebeperkingen deze groei wat afremmen. Het ziet ernaar uit dat de volumes zich vanaf de volgende weken zullen beginnen te herstellen. Tot dusver zijn er geen kwaliteitsproblemen gemeld.
Zuid-Afrika: Vraag en aanbod goed in evenwicht
Momenteel zijn vraag en aanbod van ananas goed in evenwicht en volgens een teler is de enorme stijging van de verkoop van ananas een gevolg van vorig jaar, toen alcohol werd verboden als onderdeel van de Covid-afsluiting en mensen ananasbier begonnen te brouwen. Dit heeft nieuwe ananasconsumenten gecreëerd en de bekendheid van ananas vergroot.
In de Oostkaap, waar het fruit wordt geteeld, is de regenval nog steeds schaars, maar in KwaZulu-Natal is in zes weken tijd ongeveer 600 mm gevallen. In november waren er gevallen van zonnebrand op de ananasoogst, waardoor de productie in november en december daalde, maar momenteel verwachten de telers een goed seizoen. Ananas wordt het hele jaar door geoogst.
De schaarste en onregelmatigheid van het luchtvrachtvervoer heeft een negatieve invloed gehad op de uitvoer van ananas naar markten zoals de VS. Ook is de vraag van catering en horeca aanzienlijk gedaald. Dit kan de aanvoer van verse producten onder druk zetten.
De gemiddelde ananasprijs op de gemeentelijke markt van Johannesburg ligt rond de R7 (0,4 euro) per kg.
Verenigde Staten: Paasdagen stimuleren vraag naar ananas
De voorraad van ananas is krap op het moment. "Dit komt door de Paasdagen", laat een handelaar uit Californië weten. "Ook werken de leveranciers tijdens Pasen niet op volle schema's, zodat er minder wordt verpakt." Over het algemeen liggen de volumes op hetzelfde niveau als vorig jaar en de maten 5, 6 en 7 zijn het meest beschikbaar, met een enkele maat 8. De aanvoer komt grotendeels uit Mexico en Costa Rica. Costa Rica levert het hele jaar door ananas, Mexico doet dat bijna net zo. Ecuador heeft ook wat ananasvoorraden.
Ook de vraag is door de Paasdagen sterker dan normaal en de prijzen liggen rond de $12-$13 op de groothandelsmarkt. Als de handelaar vooruitkijkt, verwacht hij dat de markt stabiel blijft. "Tegen het midden en het einde van april zal de prijs een beetje dalen met misschien $1-$2. Ik denk niet dat de vraag zo hoog zal zijn als nu het geval is."
Costa Rica: Vraag en prijzen zijn gestegen
Costa Rica levert het hele jaar door ananas en de huidige volumes zijn groot en van goede kwaliteit. Het goede weer van de afgelopen maanden heeft de telers in staat gesteld alle nodige maatregelen te nemen om een goede oogst te garanderen. In de maanden januari en februari zijn de uitgevoerde volumes ananas met 9% gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en er is voldoende vraag om deze extra volumes te absorberen. De vraag en de prijzen zijn met Pasen enigszins gestegen en verwacht wordt dat dit ook voor Moederdag het geval zal zijn. Costa Rica ziet een toename van de vraag uit China als gevolg van de Chinese regering stoppen met de invoer uit Taiwan, maar China blijft momenteel een kleine markt voor Costa Rica als gevolg van de grote afstand.
China: Invoer Taiwanese ananas tijdelijk stopgezet
De algemene douanedienst van China (GACC) heeft op 26 februari aangekondigd dat de invoer van ananas uit Taiwan tijdelijk wordt stopgezet, omdat diverse partijen Taiwanese ananas schadelijke insecten bevatten die in strijd zijn met de GACC-normen. Dit verbod is op 1 maart ingegaan. Meer dan 97% van de Taiwanese ananas is bestemd voor de Chinese markt. De gevolgen voor de Taiwanese ananasindustrie zijn enorm. De Taiwanese ananasindustrie is al begonnen met het zoeken naar alternatieve markten. Velen van hen zijn overgeschakeld op de Japanse markt. De plaatselijke autoriteiten roepen de Taiwanese bevolking ook op meer ananas te eten en de telers te steunen.
Het tijdelijke verbod op Taiwanese ananas vermindert het aanbod op de Chinese markt, waardoor de vraag naar ananas van andere leveranciers toeneemt. De verkoop van ananas uit Guangdong en Hainan heeft een vlucht genomen en de prijzen zijn sterk gestegen. De Filipijnen, Costa Rica en Panama exporteren allemaal grote hoeveelheden ananas naar China. Sommige handelaren die vroeger Taiwanese ananas verkochten, importeren nu uit deze landen.
Australië: Ananassector getroffen door tekort aan arbeidskrachten
De Australische ananassector is getroffen door een tekort aan arbeidskrachten in de hele tuinbouwsector. Een teler gaf toe dat hij in december 400-500 ton ananassen op het veld moest laten liggen, omdat hij niet genoeg personeel had om ze te oogsten. Eerder deze maand heeft het belangrijkste orgaan van de Australische ananassector zijn bezorgdheid geuit over berichten dat in mei zes ton verse ananas uit Taiwan in Australië zal worden ingevoerd. De reden hiervoor is dat Taiwan de toegang tot de Chinese markt is kwijtgeraakt. De Growcom waarschuwt de consumenten dat zij moeten controleren en zich bewust moeten zijn van de herkomst van het fruit, omdat zij vrezen dat de inferieure kwaliteit van de geïmporteerde ananas de reputatie van de Australische telers en hun merken kan aantasten.
Volgens de laatste statistieken van Hort Innovation werd in Australië in juni 2020 66.069 ton ananas geproduceerd (6% minder dan het jaar daarvoor), ter waarde van 52,2 miljoen dollar (5% meer dan het jaar daarvoor). Het grootste deel van de productie vindt plaats in Queensland, waar het hele jaar door aanvoer is, 36% van de totale productie werd verzonden om te worden verwerkt. Er werden geen exportvolumes genoteerd en het aanbod blijft volledig beperkt tot de binnenlandse markt. Wat de consumptie betreft, koopt 40 procent van de Australische huishoudens verse ananas.
Voor volgende week: Overzicht wereldmarkt Tomaten