Overzicht wereldmarkt druiven

Op de Europese markt zijn er momenteel flinke volumes druiven beschikbaar, die de prijzen onder druk zetten. Zuid-Afrika is wat later op de markt verschenen en ook India heeft forse volumes gestuurd. Peru is aan het eind van het seizoen gekomen en de volumes zijn flink gedaald. Chili heeft dit jaar flink te lijden gehad door weersomstandigheden, waardoor Zuid-Afrika terrein wint in de VS. Hoewel het Zuid-Afrikaanse seizoen later is gestart, is de achterstand snel ingehaald door recordoogsten in verschillende regio’s.

Nederland: Druivenmarkt onder druk door groot aanbod in korte tijd
Het grote aanbod op de Europese druivenmarkt zorgt momenteel voor de nodige uitdagingen in de verkoop. "Zuid-Afrika heeft grote volumes witte pitloze druiven vrij laat verstuurd.  Normaal hadden late variëteiten als Regal en Sundance in februari al binnen moeten zijn, maar die zijn allemaal in maart binnengekomen. Daarnaast heeft Zuid-Afrika een grote aanplant van nieuwe variëteiten als Sweet Globe en Autumn Crisp, die eveneens later binnenkomen", vertelt een Hollandse importeur. "Ook India komt 'en masse' binnen met grote aantallen, al liggen de volumes die naar Europa worden gestuurd cumulatief gezien nog altijd wat achter ten opzichte van vorig jaar. Het grote punt is dat al het aanbod piekt in een paar weken tijd en dat geeft die extra druk op de markt. Hierdoor zullen we met z'n allen deze en komende maand alle zeilen bij moeten zetten."

"Met name de prijzen van de punnets (10x500 gram) staan onder druk bij de witte pitloze druiven. Ook van de blauwe pitloze druiven komen er behoorlijk wat binnen en die prijzen staan ook iets onder druk. De binnenkomsten van de rode pitloze druiven zijn inmiddels wat rustiger, waardoor die prijzen momenteel ook wat aantrekken. De prijzen van Red Globe hebben ook flink onder druk gestaan, maar we zien die markt wat aantrekken", verwacht de importeur. "Op deze momenten wordt heel duidelijk dat de supermarktprogramma's wel door blijven lopen, maar dat de afzet op de vrije markt een lastig verhaal blijft. De groothandelsmarkten staan echt niet stil, maar hebben in verband met de crisis niet meer de capaciteit om de volumes te verkopen van voorheen."

Duitsland: Zuid-Afrika domineert de handel
Zuid-Afrikaanse rassen - met name Crimson, Flame en Thompson Seedless, domineren de handel. Dan Ben Hannah, Prime Seedless, Barlinka en La Rochelle ronden het aanbod inde groothandel af. De Peruaanse aanvoer neemt zienderogen af en zal weldra volledig uit de handel verdwijnen. Thompson Seedless en Sugraone uit India winnen ondertussen terrein. Chileense Flame Seedless en
Sugraone vinden met name vanwege de dikke maten gretig aftrek in de handel. De prijzen zijn over de gehele linie stabiel, maar duidelijk lager dan vorig jaar rond deze tijd. 

Italië: Nog te vroeg voor Italiaanse druiven
Op de groothandelsmarkten van Noord-Italië zijn er momenteel witte Waltham/Cros en Prime druiven, zwarte Dan Ben Hannah en Rosata uit Zuid-Afrika. De gangbare prijs ligt tussen de €2,10 - €3,10 afhankelijk van de variëteit. Ook zwarte druiven en Red Globe uit Peru, die een prijs van €2,10-€2,60 laten zien, afhankelijk van de variëteit. Met name de Peruaanse Red Globe laat sinds half maart een prijsdaling zien (van €3,30 naar €2,60). Op de groothandelsmarkt van Rome zijn witte druiven Thompson uit Zuid-Afrika en Timpson uit Peru verkrijgbaar tegen een prijs van €2,70, een stijging ten opzichte van twee weken geleden. Uit Peru is ook Red Globe beschikbaar tegen een prijs van €2,50.

Voor Italiaanse druiven is het nog vroeg. De eerste hoeveelheden Victoria- en Black Magic-druiven uit Sicilië zullen in de laatste tien dagen van mei worden geoogst. Dankzij de vroegheid van sommige gebieden profiteren de pitloze druiven uit de Golf van Gela van 20 dagen afwezigheid van concurrentie op het noordelijk halfrond. Het Siciliaanse seizoen wordt alleen voorafgegaan door Egypte, dat het seizoen van de pitloze druiven echter eind mei of begin juni beëindigt. Pas later komen de Apulische druiven.

Australië: Plukkerstekort en moeizame marktcondities
Australië bevindt zich momenteel in de tweede helft van het druivenseizoen, waarbij het tekort aan arbeidskrachten de sector nog altijd parten speelt. De branchekoepel Australian Table Grape Association koestert echter de hoop dat telers weldra de regeringsmaatregelen gaan merken om de tekorten tegen te gaan. Deze week is er ook een tweede vlucht met seizoenskrachten vanuit de Oceanische eilanden op Tasmanië aangekomen. 

Naar verluidt hebben diverse grote telers een deel van hun oogst niet kunnen verhandelen vanwege het tekort aan plukkers en de moeizame marktcondities. Hoewel de grenzen vanaf oktober weer zullen openen zal deze ontwikkeling effect hebben op de komende seizoenen. Hier staat tegenover dat de kwaliteit van de Australische druiven onverminderd hoog is. 

Noord-Amerika: Regenachtig weer beïnvloedt prijs en aanbod
Voor Noord-Amerika is de aanvoer vanuit Chili nog belangrijker geworden, nu de exportvolumes naar andere bestemmingen danig zijn teruggeschroefd. Tegelijkertijd heeft de kwaliteit en het aanbod van de Chileense witte druiven behoorlijk te lijden gehad door de neerslag eerder dit jaar. Bij de rode druiven is dit daarentegen minder aan de orde. De huidige marktcondities zorgen voor grote prijsverschillen tussen witte en rode druiven: "Witte druiven worden tegen extreem hoge prijzen verhandeld, vanwege de schaarste. Bij de rode druiven zijn de prijzen daarentegen zeer laag."

Peruaanse volumes lopen over de gehele linie sterk terug, Zuid-Afrika wint daarentegen terrein, deels ook vanwege de situatie in Chili. Mexico is eveneens op de markt met kleinere volumes aan Cotton Candy, naar verwachting zal het exportvolume rond eind april-begin mei toenemen.

Latijns-Amerika: Mexicaans seizoen start vroeg
Chileense exporteurs proberen de buitenlandse retail aan te zetten tot promo-acties om het overaanbod aan rode druiven tegen te gaan. In Mexico is het teeltgebied Jalisco nu op de markt. Door de teelt in deze relatief nieuwe regio begint het Mexicaanse seizoen 1 à 1,5 maand eerder dan voorheen. De afzetpiek zal echter zoals gewoonlijk medio mei komen. 

Zuid-Afrika: Recordoogsten in verschillende regio's
Het druivenseizoen is laat op gang gekomen, maar de achterstand wordt ingehaald en de ondergrens van de oogstraming (67 miljoen kartons van 4,5 kg) is reeds bereikt, met nog ongeveer drie weken verpakkingstijd in de gebieden Berg en Hex River. "De regen van twee weken geleden in Hex River heeft minimale impact gehad", aldus de vereniging van druiventelers. "Ook omdat er nog hoofdzakelijk Crimson moet worden geoogst."

Verschillende regio's hadden recordoogsten. Tegen het einde van week 10 waren 32 miljoen kartons van 4,5 kg uitgevoerd naar de EU (meer dan vorig jaar), ongeveer 13 miljoen naar het VK, 3,5 miljoen naar Canada, 2,7 miljoen naar het Midden-Oosten en 2,8 miljoen naar Zuidoost-Azië. De uitvoer van druiven naar de VS is gestegen om het gat op te vullen dat Chili heeft achtergelaten.

Er is veel druk op de scheepvaartroutes naar het Midden-Oosten en het Verre Oosten, wat van invloed is op het verkeer van druiven voor de speciale markten (China, Vietnam, India, Israël). Ook de koelhuizen zijn soms overbelast en hebben de hoeveelheid druiven die de telers kunnen leveren beperkt (het is nog nooit eerder voorgekomen dat er een limiet werd opgelegd).

Voor volgende week: Overzicht wereldmarkt ananas


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven