Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rabarberseizoen bij Landgard loopt op volle toeren

"Verse rabarber uit de regio is definitief een trend"

Met verse rabarber uit de regio heeft Landgard in de handel eind februari al het startschot voor het voorjaar gegeven. De eerste malse stengels van het ras 'Goliath' zijn aanvankelijk nog in beperkte hoeveelheden beschikbaar en stammen uit verwarmde teelt. Ze worden vanaf midden januari aan de Niederrhein en in de buurt van Keulen in grote donkere hallen en folietunnels bij een constante temperatuur van minstens 15 graden Celsius gekweekt. "Als het weer meespeelt en we genoeg zon krijgen, rekenen we – ongeveer net zoals vorig jaar – vanaf eind maart op de eerste rabarber uit de volle grond, die onder dubbele en enkele folieafdekking geteeld is", vertelt Franz Hoener, verantwoordelijk voor inkoop en verkoop bij Landgard West Obst & Gemüse.

De oogstopbrengst en kwaliteit van de rabarber zijn voor een groot deel afhankelijk van het weer gedurende het hele jaar. Door zijn grote bladeren heeft de rabarber een grote behoefte aan water en reageert de plant gevoelig op hitte en droogte. "Met de inzet van irrigatie-installaties proberen de teeltbedrijven in hete zomers een tekort aan water vroegtijdig te voorkomen. In hoeverre het daarmee verbonden extra werk zich uiteindelijk uitbetaald, wordt dan in de loop van het voorjaarsseizoen duidelijk", aldus Franz. "Ook al viel de rabarberoogst de afgelopen jaren kleiner uit dan voorheen, we gaan er momenteel vanuit dat de consumenten zich ook dit jaar op lekkere eersteklas rabarber in voldoende grote hoeveelheden kunnen verheugen."



Goede kwaliteit, minder aanbod
Ook teler Alexander Gierlich kijkt in z'n totaliteit voorzichtig optimistisch naar het rabarberseizoen 2021: "Onze oogst start eind maart, we kunnen echter zien dat sommige planten het afgelopen zomer duidelijk moeilijk hebben gehad. In z'n totaliteit rekenen we daarom voor onze rabarber op een goede kwaliteit, maar een iets kleinere oogst dan in de afgelopen jaren." De teler teelt in Bornheim op een areaal van circa zeven hectare rabarber in de vollegrond onder folie. Hij ziet op de markt een stijgende vraag naar de frisse voorjaarsgroente: "Verse rabarber uit de regio is definitief een trend en we hebben de indruk dat consumenten ronduit bereid zijn om voor goede kwaliteit ook iets meer te betalen. Daarom hopen we dat onze stijgende kosten door extra irrigatie, strenge hygiënevoorschriften en hogere loonkosten vanwege de coronapandemie ook dit jaar uiteindelijk weer gecompenseerd zullen worden."

Juist verse rabarber is een goed voorbeeld van hoe lekker seizoensgroenten zijn die op het optimale moment in Duitsland geoogst worden. Ongeveer net zoals bloemenliefhebbers bij primula's en tulpen, kijken groentenliefhebbers aan het einde van de winter reikhalzend uit naar de verkoopstart van de steeds populairder wordende rabarber. Als toetje, in gebak of een drankje, met de karakteristieke zoetzure stengels valt het startschot voor de voorjaarskeuken. Daarbij wordt vooral de voorkeur gegeven aan rassen met een rode steel, zoals 'Sutton', die een mildere smaak en een geringer gehalte aan fruit- en oxaalzuren bevatten. Het groenstelige ras 'Goliath' onderscheidt zich daarentegen in het bijzonder door een hoge oogstopbrengst en wordt onder ander ook graag voor de rabarberteelt in de kas gebruikt. 

Rabarberbolwerk in de Keulse Bocht
In het westen van Duitsland telen de Landgard-lidbedrijven dit jaar op een areaal van circa 200 hectare de traditionele voorjaarsgroenten. Per hectare wordt er op een oogst van circa 25 tot 30 ton gerekend. Het zwaartepunt van de rabarberteelt ligt in het voorgebergte van de Keulse Bocht, waar de meerjarige planten optimale groeiomstandigheden hebben. In mei en juni wordt er ook in het oosten van Duitsland verse rabarber uit regionale teelt geoogst, voordat traditioneel op Sint Jansdag – op 23 juni – het rabarberseizoen eindigt.

Voor meer informatie:
www.landgard.de 

Publicatiedatum: