Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Werkt knoflook echt tegen verkoudheid?

Maken 50 teentjes knoflook per dag echt korte metten met je verkoudheid of maken ze alleen korte metten met je liefdesleven? Al eeuwenlang wordt knoflook gezien als een uitstekend middel tegen uiteenlopende kwalen, met name tegen virussen. Maar is dat ook zo? Volgens Helen Bond, een diëtiste en woordvoerder van het British Dietetic Association, zet haar vraagtekens bij de beweringen. "Knoflook heeft inderdaad antibacteriële eigenschappen en daarom nemen veel mensen aan dat het goed is voor het immuunsysteem. Maar wetenschappelijk bewezen is dit nog steeds niet."

Het probleem is dat er geen grootschalig onderzoek naar wordt gedaan. De farmaceutische industrie heeft geen baat bij een dergelijk onderzoek, want er valt bij knoflook weinig te patenteren of te vermarkten. Als blijkt dat het zeer gezond is, gaan mensen gewoon naar de groenteboer. Toch zijn er nog steeds wetenschappers die de geneeskrachtige eigenschappen van knoflook bevestigen. Allicine is een antibioticum dat voor komt in knoflook. Het werkt zeer efficiënt tegen verscheidene bacteriën, waaronder de bacterie MRSA. Ook verwijdt het de bloedvaten. Veel van deze eigenschappen, zeggen sommigen, gaan echter verloren als knoflook gebakken wordt.
Publicatiedatum: