Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ultrasoon reinigen van sla kan ook houdbaarheid verlengen

Een nieuwe studie heeft aangetoond dat zachte waterstromen met geluid en microscopisch kleine luchtbelletjes de bacteriën van slabladeren doeltreffender kunnen reinigen dan de huidige wasmethoden. De resultaten kunnen niet alleen leiden tot minder voedselvergiftiging, maar ook tot minder voedselverspilling.

Sla en bladgroenten kunnen tijdens de teelt, de oogst, de bereiding en in de supermarkt worden besmet met schadelijke bacteriën, wat kan leiden tot uitbraken van voedselvergiftiging. Omdat er geen kookproces is om de microbiële belasting in verse sla te verminderen, is wassen van vitaal belang.

In een nieuwe studie van de Universiteit van Southampton, gepubliceerd in het tijdschrift Ultrasound in Medicine and Biology, gebruikten wetenschappers akoestische waterstromen om spinaziebladeren rechtstreeks afkomstig van het veld te reinigen, waarna de resultaten werden vergeleken met bladeren die met dezelfde snelheid in gewoon water waren gespoeld.

Onderzoeker Timothy Leighton die de technologie heeft uitgevonden, legt uit: "Onze waterstromen voeren microscopisch kleine belletjes en akoestische golven mee tot op het blad. Daar veroorzaakt het geluidsveld echo's aan het oppervlak van de bladeren en in de spleten van de bladeren, die de belletjes naar het blad en in de spleten aantrekken. Het geluidsveld zorgt er ook voor dat de wanden van de bellen zeer snel gaan rimpelen, waardoor ze in microscopisch kleine ‘schrobmachines’ veranderen."

"De rimpelende bellenwand veroorzaakt sterke stromingen in het water rond de bel, en veegt de microben van het blad. De bacteriën, biofilms en de bellen zelf worden vervolgens van het onbeschadigde blad gespoeld, waardoor het schoon en vrij van residuen achterblijft."

Uit de resultaten bleek dat de microbiële belasting op monsters die gedurende 2 minuten met de akoestische stromen waren gereinigd, zes dagen na de reiniging aanzienlijk lager was dan op de monsters die zonder toevoeging van geluid en de microbelletjes waren behandeld. Het onderzoek toonde met deze nieuwe manier van reinigen dus ook het potentieel aan om de houdbaarheid van versproducten te verlengen.

Voor meer informatie: southampton.ac.uk

Publicatiedatum: