XIX International Highbush Blueberry Conference: 3 en 4 maart 2021

"Welke variëteiten blauwe bessen zijn het beste in Europa te telen?"

"Dit is een vraagstuk waarmee veel zachtfruittelers momenteel worden geconfronteerd. Het betreft nieuwe zachtfruittelers die blauwe bessenplantages aanleggen en ervaren telers die hun bedrijf gaan herstructureren. Is het mogelijk om deze vraag eenduidig te beantwoorden? Waarschijnlijk niet, maar het is de moeite waard de mening te kennen van mensen die deskundig zijn in de zachtfruitsector."

"Het klimaat van de meeste Europese landen maakt het mogelijk om variëteiten van het noordelijke type te telen, die worden gekenmerkt door een vrij hoge weerstand tegen lage temperaturen in de winter, alsmede een grote koudebehoefte, die nodig is voor een goede vorming van bloemknoppen en vruchtvorming. In dit opzicht kunnen de variëteiten in twee types worden onderverdeeld: high chill, cultivars die 800-1000 koude-uren vereisen, en low chill, dat zijn cultivars die 150-800 uur aan lage temperaturen vereisen. Variëteiten uit de eerste groep hebben de blauwe bessenplantages in Europa tot nu toe gedomineerd."

"De populairste variëteiten zijn Bluecrop, Chandler, Bluegold, Liberty, Toro, Spartan, Patriot, Aurora, die nu al vele jaren worden geteeld. Tot de nieuwe variëteiten behoren Megasblue, Titanium, Cargo, Calypso, Valor, Last Call. Een groot deel van de nieuwe variëteiten behoort al tot de groep van de middenkoelers, wat betekent dat ze minder koude-uren nodig hebben, maar ook gevoelig kunnen zijn voor bevriezing in de winter, vooral bij temperaturen onder -15 tot -20°C. Tot de groep van de middenkoelers behoren rassen als Drapper, Top Shelf, Peachy Blue of Orsorno. Een aparte groep vormen de low chill- en no chill-rassen, die bedoeld zijn voor de teelt in warme klimaten, waar geen risico bestaat op temperatuurdalingen onder 0°C."

"Rekening houdend met de huidige eisen van de afnemers en met mogelijke toekomstige trends op dit gebied, moeten we verwachten dat de eisen van de afnemers van blauwe bessen alleen maar zullen toenemen. De moderne consument wil rassen die goed smaken en duurzaam zijn, en de supermarkt wil rassen waar de consument graag voor terugkomt. Dit zijn de uitdagingen van zachtfruittelers over de hele wereld en het is een van de belangrijkste punten als we het willen hebben over de toekomst van deze soort in de professionele en intensieve teelt," zegt Krzysztof Żabówka, directeur van Daifressh Berry. 

Zullen de verwachtingen worden ingelost? Veredelaars bieden steeds meer nieuwe variëteiten aan, die echter niet onmiddellijk door de telers worden geaccepteerd. "Het is belangrijk om de productiewaarden van een bepaald ras te beoordelen en na te gaan hoe ze in het plaatselijke klimaat presteren. We zijn voortdurend op zoek naar het perfecte blauwe bessenras, maar tot nu toe is het moeilijk om er een te vinden," zegt Jerzy Wilczewski, eigenaar van een teeltbedrijf in Białousy (Polen), waar op 600 ha blauwe bessen worden geteeld. De teelt van blauwe bessen op dit teeltbedrijf is al gebaseerd op "nieuwe generatie"-rassen zoals Last Call, Cargo, Calypso, Draper, hoewel er ook rassen als Liberty, Aurora, Duke en andere oudere rassen (die geleidelijk worden vervangen door nieuwe) worden geteeld. Elke variëteit heeft zijn voor- en nadelen.

"Liberty is goed en vruchtbaar, maar de bessen zijn te zacht, Chandler heeft mooie en grote vruchten, maar te zacht voor de export, Aurora heeft harde maar te zure vruchten," zegt een teler uit Białous. Het meeste fruit van dit bedrijf wordt geteeld voor de export, dus moeten de bessen hard, stevig en duurzaam zijn, maar ook aromatisch en mooi gekleurd. Veel hangt af van het ras, maar ook de behandeling en het beheer van de plantage zijn van belang. In dit bedrijf wordt veel aandacht besteed aan de snoei, maar ook aan andere agrotechnische behandelingen die van invloed zijn op de kwaliteit van het zachtfruit, zoals de juiste bemesting en bescherming.

De laatste jaren waren de kwaliteitseisen voor blauwe bessen zeer basaal (grootte, kleur) of zelfs minimaal. De blauwe bes was niet meer dan een ‘blauw bolletje’ verpakt in een zakje of een plastic bakje. "Nu is dat niet meer genoeg. De blauwe bessen van vandaag moeten aan kwaliteitseisen voldoen om het product te zijn dat mensen willen eten, dat detailhandelaren willen verkopen en dat telers kunnen laten gedijen. Hoewel elk van deze groepen verschillende doelstellingen en prioriteiten heeft, is het algemene doel gemeenschappelijk, namelijk een echt hoge en herhaalbare fruitkwaliteit, dankzij welke het mogelijk is de hele sector te ontwikkelen en te laten floreren," benadrukt Andrea Pergher van Fall Creek Farm & Nursery. Dit Amerikaanse bedrijf is toonaangevend als het gaat om het veredelen van nieuwe blauwe bessenrassen en dan met name rassen van het noordelijke type. De nieuwste veredelingscreaties FC11-118, Cargo, Blue Ribbon, Top Shelf, ArabellaBlue, Last Call, LunaBlue (FC12-205), PeachyBlue (ZF08-029)) voldoen aan de behoeften van de moderne markt.

Toch lijkt het op dit moment prematuur om de hoofdvraag in dit artikel te kunnen beantwoorden. "De nieuwe blauwe bessensoorten lijken erg aantrekkelijk, omdat ze zorgen voor vruchten van hoge kwaliteit (grootte, knapperigheid, hardheid, smaak, houdbaarheid). Meestal zijn de nieuwe creaties gemakkelijk in de teelt en kunnen ze met oogstmachines worden geoogst, vanwege hun rechtopstaande, verticale scheuten. Het is noodzakelijk ze in de afzonderlijke teeltgebieden te controleren en te observeren. Dit jaar, wanneer in vele gebieden van Oost-Europa de temperaturen onder -30°C zijn gedaald, zal het mogelijk zijn een belangrijk kenmerk van de nieuwe rassen, namelijk vorstbestendigheid, te beoordelen. Zodra we deze informatie hebben verzameld, zullen we die binnenkort delen."

"Ondertussen nodigen wij geïnteresseerden uit om meer te weten te komen over de zachtfruitteelt tijdens de XIX International Highbush Blueberry Conference. Dit online-evenement wordt gehouden op 3 en 4 maart a.s. en biedt veel praktische informatie op het gebied van agrotechniek en teeltmanagement met dit jaar een 5 uur durend blok met als onderwerp bemesting. De conferentie biedt ook de mogelijkheid om een bredere kijk op de teelt van blauwe bessen te krijgen."

Klik hier voor de volledige agenda van de Blueberry Conference 2021.

Voor meer informatie:
Mariusz Podymniak
+48 608 500 501
mariusz.podymniak@hortusmedia.pl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven