Analyse van EastFruit

Wat is de toekomst van de aardappelprijs in Oezbekistan?

De huidige groothandelsprijzen voor aardappelen in Oezbekistan zijn 1,5 keer hoger dan vorig jaar. Ook in Tadzjikistan vertoonde de aardappelprijs een flinke prijsstijging; in dit land zijn de groothandelsprijzen voor aardappelen met 52% gestegen.

De afgelopen vier jaar was er een grote schommeling in de aardappelprijzen in Oezbekistan. Volgens deskundigen steeg de prijs van dit product in 2017 met 90% en eind vorig jaar meldde het Staatscomité voor de Statistiek van Oezbekistan een stijging van 42%. De inflatie in deze jaren versnelde ook, maar het tempo van de prijsstijging voor aardappelen overtrof meerdere malen zowel het algemene inflatiecijfer als de groep van voedingsmiddelen.

Wat is de oorzaak van de sterke prijsstijging voor aardappelen in Oezbekistan in de afgelopen jaren? Experts van EastFruit analyseerden de trends in de teelt, import en consumptie van aardappelen in de afgelopen twee decennia om de belangrijkste redenen voor deze groei te identificeren.

De conclusie van de analyse is dat de hoge prijzen voor aardappelen in Oezbekistan worden gerechtvaardigd door een aantal onoverkomelijke factoren, waarvan de belangrijkste de grote vraag van de bevolking is. De ervaring van meer ontwikkelde landen leert echter dat aardappelen, als bron van goedkope calorieën, in kleinere hoeveelheden worden geconsumeerd naarmate het inkomen van de bevolking stijgt. In de toekomst zal de correctiewaarde voor het groeipercentage van de aardappelconsumptie in Oezbekistan dan ook worden beïnvloed door de groei van het inkomensniveau van de bevolking.

Aangezien het probleem van het tekort aan pootaardappelen niet snel zal worden opgelost, zal het prijsniveau voor aardappelen in Oezbekistan waarschijnlijk nog lange tijd relatief hoog blijven.

Klik hier om het volledige artikel te lezen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven