Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Groot economisch belang mangoteelt Burkina Faso

Nederland belangrijke exportmarkt voor mango's Burkina Faso

In de afgelopen tien jaar is mangoteelt in het West-Afrikaanse Burkina Faso de belangrijkste fruitbomenteelt van het land geworden. De omzet van de mangosector bedraagt ongeveer 23 miljoen euro per jaar en is daarmee de grootste inkomstenbron voor vijftienduizend boeren en hun families. De totale teeltoppervlakte voor mango’s ligt rond de 35.000 hectare. Hierop produceren de boeren gemiddeld tussen de 240.000 en 300.000 ton verse mango’s per jaar. De zuidwestelijke regio Hauts-Bassins levert meer dan de helft van de nationale productie aan mango’s. Naast verse mango’s is door een groeiende buitenlandse vraag de productie van gedroogde mango’s sinds 2014 verviervoudigd tot ruim 3000 ton. Het oogstseizoen voor mango’s in Burkina Faso loopt van maart tot en met augustus.

Nederland belangrijke exportmarkt
Drie procent van de jaarlijkse productie aan verse mango’s exporteert Burkina Faso. Transport naar Europa gaat grotendeels over zee en loopt via de havens in de buurlanden Ghana en Ivoorkust. Burkina Faso heeft zelf geen havens. Nederland en Frankrijk zijn de belangrijkste exportmarkten. Ongeveer een kwart van de export van verse mango’s uit Burkina Faso gaat naar Nederland. De belangrijkste variëteiten die naar Nederland gaan zijn Kent, Keitt en Amélie.

GLOSAD 20 jaar export ervaring
Handelsonderneming GLOSAD uit Burkina Faso werd in 1999 opgericht en is al twee decennia actief. Het bedrijf is gevestigd in de hoofdstad Ouagadougou en richt zich op de lokale verwerking en export van biologisch geteelde mango’s en cashewnoten naar Europa. Directeur-eigenaar van GLOSAD Joël Baguian: “Wij kopen de verse biologische mango’s en cashewnoten rechtstreeks van biologisch gecertificeerde boeren en coöperaties. Daarmee creëren wij een belangrijke inkomstenbron voor deze kleinschalige producenten en hun families.” Het grootste deel van de productie wordt in Burkina Faso zelf verkocht. GLOSAD exporteert verse biologische mango’s van de variëteiten Kent, Amélie, Keitt, Brooks en Lippens. Daarnaast is er een groeiende export van gedroogde en gepureerde mango’s.

GLOSAD is al vele jaren actief op de Franse en Belgische markt, maar nog niet op de Nederlandse markt. Handelsagent MEYS uit Barendrecht is gevraagd om de Nederlandse markt te openen voor de biologische producten van GLOSAD. Eigenaar van MEYS,  Marco Rensma: “De verse en bewerkte biologische mango’s van GLOSAD zijn een interessant product voor Nederlandse importeurs. De prijs/kwaliteit verhouding van deze mango’s is uitstekend.”

Voor meer informatie:
Marco Rensma
MEYS Emerging Markets Research
info@meys.eu
www.meys.eu

Publicatiedatum: