Siciliaanse kasgroentensector heeft het moeilijk

“Het begin van 2020 werd gekenmerkt door een kortstondig herstel van bepaalde groenten als courgettes en aubergines. Helaas is die opleving nu helemaal verdwenen en ook de datterino tomaten worden meegetrokken in deze val”, zegt Giuseppe Licitra van het Siciliaanse Marina Iblea.

Giuseppe Licitra

“De datterino tomaten hebben enerzijds te lijden onder een productieoverschot en anderzijds onder een vertraging van de consumptie als gevolg van de pandemie. De prijzen voor dit gewas schommelen momenteel tussen de €1,50 en €1,70 per kilo”, vervolgt Licitra.

“Ondanks de huidige sociaaleconomische situatie verkeert ons bedrijf niet in moeilijkheden als het gaat om bepaalde referenties. Dit komt omdat wij een groot verkoopnetwerk hebben en we hoge kwaliteitsnormen nastreven. De vleestomaat Cuore di bue behaalt goede resultaten wat betreft kwantiteit en kwaliteit en de prijs ligt tussen de €1,50 en €1,60 per kilo.”

“Vandaag de dag worden we geconfronteerd met moeilijkheden die 20 à 30 jaar geleden niet bestonden. En om dan nog maar te zwijgen over de bureaucratie die onze activiteiten steeds meer verstrikt en bemoeilijkt. Bovendien worden wij niet beschermd door regeringen of bevoegde instanties. En dan hebben we ook nog eens te maken met oneerlijke concurrentie. Er komen gewassen uit (opkomende) naties die tegen lagere kosten worden geteeld en niet zijn onderworpen aan onze wettelijke bepalingen. De concurrentie wordt dus steeds heviger en de Siciliaanse teeltgebieden delven het onderspit in de vergelijking.”

“Dan hebben we ook nog te kampen met het ToBRFV. De minder gestructureerde bedrijven zijn niet opgewassen tegen dit virus en hebben niet genoeg handvatten om het in te dammen. Kleine telers die ooit symbool stonden voor economische onafhankelijkheid, riskeren nu een zware economische terugval.”

“Momenteel lijkt het erop dat de grotere bedrijven in staat zijn om ToBRFV binnen te perken te houden. Gerichte bemesting, korte cycli en specifieke teelttechnieken kunnen het virus op afstand houden, maar dit vergt voortdurende investeringen die kleine bedrijven zich niet kunnen veroorloven. De afspraken met de detailhandel lopen gewoon door en dit toont de groeiende kloof tussen de moderne en traditionele tuinbouw, waarbij die laatste met uitsterven wordt bedreigd”, besluit Licitra.

Voor meer informatie:
Giuseppe Licitra
Marina Iblea Soc. Cons. Agr. a r.l.
C/Da Gaddimeli, S. P. 36 Km 3,8 sn,
97010 Marina Di Ragusa (RG) - Italië
+39 335 812 1639
giorgiolicitra.92@libero.it
www.marinaiblea.it 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven