Ryo Takeshita: "Meer dan 20 soorten fruit met één FAP-1001 geschild"

Industriële fruitschilmachine brengt balans in maximale capaciteit en minimaal afval

Automatische schilmachines worden veel gebruikt in de fruitverwerkende sector. Op dit moment gebruiken fabrieken met een hoge vraag meestal het 'ronde-type schilmachine', maar die heeft een hoog verspillingsprobleem. Voor bedrijven die fruit van klein formaat bewerken, waarbij de nauwkeurigheid van het schillen gegarandeerd moet zijn, wordt de productiviteit een uitdaging. Hoe een balans te vinden tussen maximale productiviteit en minimale verspilling is een veelbesproken zorg in de fruitverwerkende sector.

Astra is een innovatieve Japanse ontwikkelaar van schilmachines. De FAP-1001, een schilmachine op industriële schaal, is zeer populair in de fruitverwerkende sectoren. Sales manager Ryo Takeshita vertelt eerst hoe de schiller werkt. De machine is uitgerust met drie bevestigingskoppen en één schilmes. Slechts één medewerker is nodig om het fruit op de bevestigingskoppen te plaatsen en de machine te bedienen. Het roterende systeem brengt het fruit naar de "schilpositie". De messenschiller schilt het fruit vervolgens in een aangepaste snelheid. Nadat het fruit is geschild, wordt het naar het uitwerpsysteem gevoerd, waar de uitwerper het fruit automatisch op de transportband duwt.

Maximale capaciteit en minimaal afval
Over het unieke karakter van de FAP-1001 zegt Ryo: "In tegenstelling tot andere types schilmachines die op de markt verkrijgbaar zijn, maakt de FAP-1001 gebruik van een 'mes-schilmethode', die veel overeenkomsten vertoont met het principe van handmatig schillen. Het mes is recht, scherp en dun. Tijdens het draaien beweegt het mes op een veelhoekige manier, terwijl het altijd stevig tegen het oppervlak van het fruit wordt gedrukt. Neem als voorbeeld kiwi's. We hebben onlangs een eenheid FAP-1001 verkocht aan een kiwiverwerkingsfabriek. De fabriek gebruikte een 'rond-type' schilapparaat van een ander merk, maar bij het schillen van een 35-45 mm kleine gele kiwi, of de overrijpe zachte kiwi's, werd bijna tweederde van het vruchtvlees afgesneden, wat resulteerde in een zeer hoog afvalpercentage. De fabriek nam daarop contact met ons op met de vraag of wij een betere oplossing konden bieden. Na testen heeft de fabriek nu alle verwerkingslijnen vervangen door onze FAP-1001. Alle maten kiwi's kunnen snel worden geschild met een minimum aan afval."

Als schiller op industriële schaal werkt de FAP-1001 op hoge snelheid, met een capaciteit van 1200 vruchten/uur. Ryo: "Dit is vooral geschikt voor fruitverwerkende fabrieken, grootschalige cateringbedrijven en drank- en limoncellofabrieken die een hoge opbrengstsnelheid eisen." 

"Over drank- en limoncellofabrieken gesproken, citrusschillen worden vaak gebruikt in de drankensector. De gele buitenste schil bevat veel aroma, die kunnen dienen als smaakstof voor dranken. De witte binnenste schil smaakt echter bitter en moet zeer schoon worden gepeld. Hoe de gele schil van de witte schil te scheiden is de grootste uitdaging tijdens de bewerking. Momenteel pellen fabrieken de schil ofwel manueel, ofwel pellen ze eerst de hele schil en snijden dan de gele laag van het witte gedeelte. Beide manieren vergen een handmatige toepassing en kostbare arbeid. Maar onze machine maakt een hoge schilsnelheid met schilnauwkeurigheid mogelijk. Naast kiwi's en citrus werkt de machine ook goed voor meer dan 20 soorten groenten en fruit."

Eenvoudige prestaties ondersteund door ingewikkelde technologieën
Ryo: "Een schiller is een combinatie en balans van vele elementen zoals het materiaal van het mes, de vorm van de schiller, de manier waarop de schiller het fruit raakt en de manier waarop de schiller beweegt, de snelheidsregeling, enz. Al deze factoren spelen een rol en werken op elkaar in. We kunnen zeggen dat achter de eenvoudige prestaties onze voortdurende investering in R&D en een enorme hoeveelheid tijd, die aan experimenteren wordt besteed, schuilgaat. Hierdoor heeft onze machine ook een hoge duurzaamheid." 

Op de vraag over onderhoud en service na verkoop zegt Ryo: "Hoewel het werkingsprincipe ingewikkeld klinkt, is de werking eigenlijk heel eenvoudig en is er niet veel onderhoud nodig. We krijgen zelden telefoontjes van klanten die problemen ondervinden met onze machines. Maar als ze vragen hebben of als we iets moeten controleren, kunnen we dat gemakkelijk online doen. Een ander voordeel is dat de machine heel gemakkelijk te installeren is. In de Covid-19-omgeving is reizen niet eenvoudig, dus als de machine op locatie wordt afgeleverd, kan het lokale personeel de machine gemakkelijk zelf installeren en testen met de online-ondersteuning van onze ingenieurs."

In de afgelopen 20 jaar heeft Astra zich volledig toegelegd op de innovatie van automatische schilmachines. "Onze schilmachines zijn gecertificeerd met CE- en NSF-markeringen en worden in meer dan 20 landen gebruikt voor versgesneden fruit, gedroogd fruit in-flight maaltijden, in ziekenhuizen, scholen, sapbars, luxe cruiseschepen en restaurants." 

Omdat Astra mogelijkheden verwacht op de overzeese markten, is het bedrijf nu in veel gebieden op zoek naar distributeurs van industriële fruitverwerkingsmachines.

Klik hier voor de gedetailleerde beschrijving van de Astra schilmachine.

Voor meer informatie:
Ryo Takeshita
ASTRA Inc.
+81 245 412 444
ryo@e-astra.co.jp
www.peel-a-ton.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven