Christian Corssen van CFSM over de gevolgen van de regens in Chili:

Thompson Seedless het hardst getroffen met verliezen van 50-100%

Ongeveer een week na de stortregens in Chili is de omvang van de schade voor de druivensector iets duidelijker geworden. De herziene raming voor het seizoen wordt deze week bekendgemaakt, waardoor de totale verliezen inzichtelijker zullen worden. Tot dusver wordt aangenomen dat de latere variëteiten minder schade hebben geleden en dat de telers tussen 50-100% van de variëteiten, die momenteel in de getroffen regio's worden geoogst, hebben verloren.

"Het noodweer trof de regio's V, VI en Metropolitan, waar ongeveer 70% van alle druiven wordt geteeld. De regio VI werd het zwaarst getroffen. Het seizoen is eind december van start gegaan, maar de eerste opbrengsten waren lager dan verwacht. De volumes begonnen net weer op te lopen, maar zijn nu door de regens tot stilstand gekomen," legt Christian Corssen van Compañía Frutera Santa María uit.

"We zien nu al scheurtjes in sommige rassen," zegt Corssen. "Naast de algemene schade door de regen hebben verschillende telers gemeld dat sommige van hun druivengaarden volledig zijn ingestort door het gewicht van het water op het bladerdak in combinatie met de zachte grond als gevolg van de regens."

Green Thompson Seedless het zwaarst getroffen
De zwaarst getroffen rassen zijn Flame en Sugraone, maar bovenal Thompson Seedless, aldus Corssen. "Wij denken dat wij als bedrijf 50-70% van dit ras in de getroffen regio's zijn kwijtgeraakt, en sommige telers zijn al hun Thompsons kwijtgeraakt. De meeste Thompsons die onder plastic worden geteeld, vertonen op dit moment echter minder schade," zegt hij, en hij voegt eraan toe: "Thompson Seedless is nog steeds de belangrijkste groene Apiran-variëteit die in deze regio's wordt geteeld. Vorig seizoen werden in totaal 8 miljoen kartons van hier verscheept, dus dit seizoen zullen het er waarschijnlijk niet meer dan 4 miljoen in totaal zijn."

Voor de overige variëteiten is het moeilijker om de omvang van de schade in te schatten. "Het hangt af van waar ze zich bevinden, hoeveel regen er in het gebied is gevallen, de rijpheidsgraad en de variëteit zelf. Ik denk dat we de komende dagen een beter beeld zullen krijgen, maar vooralsnog lijken de late rassen de minste schade te hebben opgelopen," zegt Corssen.

De markt zal de gevolgen in 2-3 weken voelen
"De markt zal de gevolgen niet onmiddellijk voelen," zegt Corssen. "Peru zal nog tot half februari op de markt zijn en we hebben nu nog veel fruit onderweg naar verschillende markten. Ik denk dat de groene pitloze die in goede staat aankomt, zeer goede prijzen zal opleveren, en ik verwacht ook een grotere vraag naar rode en zwarte pitloze variëteiten ter compensatie van de lagere hoeveelheden groene druiven. Ik denk dat we de effecten op de markt over twee tot drie weken zullen beginnen te merken," legt hij uit.

"Mijn grootste zorg is dat we voorzichtig zijn met wat we verpakken na deze regens. We weten dat er door de Covid-situatie in het algemeen minder ruimte is om fruit met problemen op de markt te brengen, dus we hopen dat wat geëxporteerd wordt in goede staat aankomt en hoge prijzen haalt, want de producenten hebben het echt nodig," besluit Corssen.

Voor meer informatie:
Christian Corssen
Compañía Frutera Santa Maria
+56 2 230 39220
Christian@cfsm.cl
www.cfsm.cl


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven