Paul en Brent Verhoeckx:

"Corona heeft afzet paddenstoelen en hardfruit een boost gegeven"

Tholen - De handel in paddenstoelen en hardfruit zit bij Verhoeckx in Kerkdriel in de genen. Vader Paul runt de afzet van de paddenstoelen, zoon Brent is verantwoordelijk voor de verkoop van het fruit, maar ook broer Rick en zus Danique zijn binnen het bedrijf actief. We namen een kijkje bij het familiebedrijf, waar de Corona-uitbraak het afgelopen jaar voor extra omzet heeft gezorgd. "We hebben 5 tot 10% geplust."


Paul en Brent Verhoeckx

In het hardfruit is er momenteel een duidelijk verschil tussen de appelen en peren, merkt Brent. "Appels zijn er niet veel en prijzen zijn dit jaar prima. De kwaliteit is goed, met name van de Jonagold, Red Prince en Golden Delicious. Wat we nu nog aan Elstar hebben, is ook van goede kwaliteit, maar ik verwacht dat we over twee maanden al door de Elstar heen zijn. Daarmee komt het seizoen vroegtijdig ten einde. De prijzen van de peren zijn momenteel niet al te hoog, maar de kwaliteit is dit jaar wel goed."

"We zetten qua rassen breed in. Zo sorteren we ook steeds meer Wellant. Een lekkere appel, maar wel met een hoog uitvalpercentage, ik verwacht dan ook niet dat die zomaar de Jonagold zal vervangen. Dat blijkt jaarrond toch de sterkste appel. Ook bij de Elstar is het dit jaar moeilijk om product van hoge kwaliteit het hele jaar rond te garanderen. Andere jaren slagen we daar goed in, maar dit jaar zal het lastig worden. Er zit links en rechts nog wel wat opgeslagen maar dat is het allemaal net niet. Zo gauw de kwaliteit niet meer voldoet, houden wij onze handen er vanaf", zegt Brent.

Noorwegen grootste exportbestemming
Waar Verhoeckx zich met de afzet van het fruit hoofdzakelijk op de binnenlandse groothandel richt, behoren voor de paddenstoelen supermarkten in binnen- en buitenland tot de grootste klanten. "Noorwegen is al 35 jaar onze grootste exportbestemming. Die handel blijft gelukkig goed doorlopen", vertelt Paul. Hij ziet binnen het brede  paddenstoelenassortiment met name een stijgende vraag naar kastanjechampignons. "Daar worden veel meer acties mee gevoerd."

Het paddenstoelenareaal vertoont de laatste jaren volgens de handelaar een stabiele trend. "De grote telers worden groter en de kleinere vallen af, die consolidatie gaat alleen maar verder. Onze ervaring is wel dat er meer begrip is bij de supermarkten dat er voor een extra duurzame verpakking of certificering ook een bepaalde prijs nodig is. Jaren terug ging de discussie toch prominenter alleen over de prijs."

De champignons worden verpakt in recyclebaar plastic. "Met onze moderne machines kunnen wij alle producten naar wens dekselen, sealen, topsealen of flowpacken. "Met name topseal is in trek", vertelt Paul. Hoewel ook de vraag naar kartonnen verpakkingen toeneemt, is hij er niet al te gecharmeerd van. "Alles leuk en aardig, maar na twee dagen in de koeling wordt de verpakking zacht, daarom heeft duurzaam PET-folie onze voorkeur." 

De Verhoeckxen zien de toekomst van het bedrijf met vertrouwen tegemoet. "We willen vooral doen waar we goed in zijn en dat is mooie handel verkopen. Dat we een familiebedrijf zijn, is daarbij een voordeel, dan zet iedereen toch een stapje harder. We hebben de ruimte om te groeien, want er kan nog veel meer handel door de hal heen. Daar gaan we met z'n allen hard aan werken", besluit Brent.

Voor meer informatie:
Verhoeckx Paddenstoelen & Fruit

Hoorzik 25
5331 KJ Kerkdriel
Paul: 0418 63 14 93
Brent: 06 27 51 33 37
info@verhoeckxenzn.nl 
www.verhoeckxenzn.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven