Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Europese aardappelmarkt (week 2)

Frankrijk: verwerkers zijn vóór en na Nieuwjaar weer gaan kopen

Europese fysieke markten
Prijzenoverzicht (bron: NEPG):

België
Marktbericht Fiwap/PCA: 
Industrieaardappelen: sinds de activiteiten in januari zijn hervat, zijn er verschillende industriële afnemers actief op de markt. Het aanbod blijft, ondanks de prijsstijgingen, echter beperkt.

Bintje: prijzen van rond de 5,00 €/q voor de aardappelen van normale kwaliteit en de aardappelen uit overtollige tonnen.
Fontane, Challenger: prijzen van rond de  5,00 €/q.
Voor de 3 rassen worden altijd formeel biedingen gedaan om ze tegen hogere prijzen te kunnen kopen, zowel voor de aardappelen, bedoeld voor onmiddellijke als voor die bedoeld voor latere levering (tot juni). 

Bintje plant: weinig handel, maar stevige prijzen. Kleine maten aardappelen zijn moeilijk te vinden (bijna geen aanbod). Nederlandse/ Franse/Belgische fabriek, klasse A, geleverd maart 2021, per 10 ton, in big-bags exclusief btw:
Maat 28 - 35 mm: 68,00 - 69,00 €/q
Maat 35 - 45 mm: 42,00 - 45,00 €/q

Termijnmarkt
EEX in Leipzig (€/q) Bintje, Agria en aanverwante industrierassen, 40 mm, min 60% 50 mm:

Nederland
Industriemarkten: de markten hebben zich vorige week op behoorlijk krachtige wijze weten te herstellen, met prijzen van tussen de 5,00 en de 6,00 €/q voor de aardappelen voor onmiddellijke levering en tussen de 8,00 en de 9,00 €/q (april - mei) voor de overige aardappelen. Deze betere  sfeer is te danken aan het optimisme in de strijd tegen het coronavirus. Vaccinatie op grote schaal maakt het mogelijk om de HoReCa en aanverwante markten op middellange termijn te heropenen. Dit zal de afzetmogelijkheden voor industrieën verbeteren. Er is echter ook een zekere druk verbonden aan het ondertekenen van contracten voor 2021/2022: dalende prijzen en explosieve kosten voor het beheersen van kieming maken dat telers terughoudend zijn ten aanzien van het ondertekenen van contracten.

Export: de exportactiviteiten kenden vorige week niet echt een goede herstart.

Binnenlandse versmarkten: de markten zijn 'gewoon actief' met telersprijzen van tussen de 10,00 en de 15,00 €/q voor kruimige rassen en tussen de 18,00 en de 20,00 €/q voor vastkokende rassen.

Frankrijk
Indusmarkten: tegen alle verwachtingen in zijn fabrikanten vóór en na Nieuwjaar weer gaan kopen. De fabrieken hebben hun activiteiten na de kerstvakantie weer hervat, maar de lockdown, die voor steeds meer landen geldt (ook voor Nederland, Duitsland, Verenigd Koninkrijk), heeft  de vooruitzichten op een voorspoedig herstel weer vertroebeld.

Er vinden transacties plaats voor de gecontracteerde partijen op basis van 5,00 €/q, maar de partijen blijven beperkt in een situatie waarin het aanbod voor bepaalde gecontracteerde partijen mogelijk ontbreekt. Er worden ook aankopen gedaan door tussenpersonen tegen hogere prijzen (6,00 €/q).

Versmarkten: de prijzen zijn vooral hoog voor de rode rassen (gewild in Roemenië en Portugal) en liggen tussen de 16,00 en de 18,00 €/q. De prijzen voor de witte rassen liggen tussen de 13,00 en de 15,00 €/q, tot prijzen van tussen de 18,00 en de 20,00 €/q voor de Agata-aardappelen.

Enerzijds blijft de vraag naar zeer goede kwaliteit aardappelen aanwezig. Anderzijds is de vraag naar aardappelen vanuit restaurants aan het verdwijnen.

Er worden nog steeds grote leveringen aan korte afzetkanalen gedaan.

De export is gericht op Spanje, Portugal en Italië. Wat betreft de landen in het oosten is er ook een vraag vanuit Roemenië aanwezig.

Industrieaardappelen, bulk, voor export, excl. btw, Nord Seine, €/qt, min - max (gem) (RNM):

Duitsland
Versmarkten: (vroege en halfvroege aardappelen): de prijzen voor vastkokende aardappelen blijft ongewijzigd: 10,83 €/q (10,83 €/q bij de voorlaatste prijsopgaven) en ook ongewijzigd voor kruimige aardappelen: 10,25 €/q (10,17 €/q bij de voorlaatste prijsopgaven).

Industriemarkten: stevige en groeiende markten. De prijzen liggen rond de 6,00 €/q voor Innovator en Agria-aardappelen, (rond de 4,00 €/q vorige week) en voor Challenger/Fontane rond de 5,00 €/q (rond de 3,50 €/q vorige week). Stevige prijzen van tussen de 5,00 en de 9,00 €/q (met een marge naar boven) voor chips-/fritesrassen. 

Ontwikkeling van de consumptie: de consumptie van verse aardappelen door huishoudens is de afgelopen maanden verder gestegen. Vergeleken met oktober en november 2019 bedroeg de stijging in 2020 respectievelijk 12% en 6,9%. Voor de eerste 11 maanden van 2020 is de stijging ten opzichte van de eerste 11 maanden van 2019 12% .

De toename van de aankopen is vooral merkbaar in supermarkten (op discounters na), verkopen bij telers en online verkopen.

* Als er niet op de velden wordt gewerkt, moet 1 €/q aan sorteerkosten van de prijs afgehaald 

Biologische aardappelen: de telersprijzen blijven ongewijzigd en liggen rond de 41,00 €/q (alle rassen en markten samen),  onderhandelbare prijzen.

De stijging van de consumptie is ook terug te zien aan de afzet van biologische aardappelen in de vorm van een stijging van 22% in november 2020 ten opzichte van november 2019. Op jaarbasis betekent dit een stijging van 4%. Biologische aardappelen vertegenwoordigen 6,9% van de aardappelaankopen door consumenten.

Groot-Brittannië
Versmarkten: de handel na Kerst is voor de meeste sectoren traag. Verpakkers hebben het de afgelopen week erg druk gehad, hoewel veel van hun behoeften werden gedekt door leveringscontracten.

De spelers binnen de sector zijn afwachtend en willen eerst weten ​​wat voor impact de laatste coronamaatregelen, die afgelopen dinsdag zijn ingevoerd, zullen hebben op de vraag.

Fish & chips-winkels zijn beter voorbereid dan tijdens de eerste lockdown en zouden open kunnen blijven, maar hun zaken zullen door het reisverbod niettemin worden geraakt.

Industriemarkt: over het algemeen zijn er na de kerstdrukte meestal extra bestellingen. Dit jaar is dit minder het geval. De sluiting van scholen begin vorige week heeft ook gevolgen: sommige klanten blijven, nu kinderen niet naar school gaan, met overtollige aardappelen zitten.

Door de volledige sluiting van alle horecagelegenheden worden de mogelijkheden om eindproducten te verkopen nog verder verkleind. Net als bij de eerste lockdown zal de vraag in supermarkten waarschijnlijk sterk aanwezig blijven, maar dit zal slechts minimaal de gaten in de verliezen opvullen waarvan in de horeca sprake is. Veel eettentjes zijn nu beter ingericht op (het voorbereiden van) afhaalmaaltijden, waardoor sommige handel kan worden voortgezet.

Spanje en Portugal
Bron: VTA Nederland: in Spanje zal in 2021 het aantal oppervlakken waarop aardappelen worden geteeld aanzienlijk afnemen. De lage prijzen in West-Europa in combinatie met het stilleggen van de toeristische sector zijn hiervan de oorzaak. De daling van het aantal oppervlakken in Castilië en León (in procenten) kan oplopen tot 20%.

In het zuiden van Spanje worden de vroege aardappelen in de regio Cartagena aangeplant, terwijl de regio Sevilla wat het aanplanten juist achterop door het winterweer achterop is geraakt. Daar moet nog 20% ​​van de oppervlakten worden beplant.

Ook in Portugal wordt in het noorden van het land een areaalafname van 10 tot 15% verwacht (late oogst), terwijl de aanplant van vroege aardappelen ook laat is.

Voor meer informatie:
FIWAP
www.fiwap.be 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven