Hoeveel aardappelen worden er werkelijk in Oekraïne geteeld?

De gegevens van de staatsstatistieken over de in Oekraïne geteelde aardappelen komen niet overeen met de werkelijke cijfers en worden met ongeveer tweederde overdreven, volgens Serhiy Rybalko, vicevoorzitter van de Oekraïense Vereniging van Aardappeltelers.

Rybalko: "De bruto-oogst van 20-21 mln ton was in feite in het gunstigste geval 12-13 mln ton." Rybalko bracht dit standpunt naar voren tijdens een persconferentie van Interfax-Oekraïne. Volgens hem zijn de statistieken, met name op het gebied van aardappelen, de afgelopen tien jaar onveranderd gebleven, terwijl de realiteit snel verandert.

"Het grootste deel van de oogst wordt weggegooid en als veevoer gebruikt. De Oekraïense aardappelconsumptie bedraagt ongeveer 4 mln ton, op basis van berekeningen van het ministerie van Volksgezondheid komt dat neer op 120 kg aardappelen per persoon per jaar. Vermenigvuldig dit cijfer met 34-36 mln mensen die permanent in het land wonen."

Rybalko vertelde dat Oekraïne in 2020 import-afhankelijk voor aardappelen werd en ongeveer 0,5 mln ton uit het buitenland importeerde. Dat is ongeveer een kwart van de totale retailvraag.

Rybalko drong er bij de autoriteiten op aan om de omvang van dit probleem niet te onderschatten. "Twee jaar geleden exporteerde Oekraïne hetzelfde volume en vulde het de staatsbegroting aan met een bedrag van meer dan € 88 mln. En nu geeft de staat hetzelfde bedrag uit om het tekort op de binnenlandse markt op te lossen." 

Uitvoerend directeur van de Oekraïense Vereniging van Aardappeltelers Oksana Ruzhenkova zei dat statistieken duidelijk moeten zijn, omdat de situatie nu potentiële buitenlandse investeerders afschrikt. Ook werden volgens haar onnauwkeurige gegevens gebruikt in de ontwikkeling van een vijf jaar durend overheidsprogramma ter ondersteuning van de aardappelteelt.

Ruzhenkova: "De agrarische afdelingen van de regionale overheden gaven bij het maken van een programma ter ondersteuning van de sector het ministerie van Ontwikkeling van de Economie, Handel en Landbouw geen betrouwbare gegevens over de aardappeltelers en hun plannen voor de bouw van aardappelopslagfaciliteiten, fabrieken en verwerkende bedrijven, over de toestand van de irrigatie en ga zo maar door." Volgens de deskundige ligt het bedrag dat voor telers is uitgetrokken aanzienlijk lager dan het potentieel van de sector.

Ruzhenkova noemde het ontbreken van een algoritme voor het verstrekken van financiële compensatie voor de bouw van ondernemingen voor de pre-sale afwerking en bewerking van aardappelen, de weigering van wetenschappelijke instellingen van de Nationale Academie van Landbouwwetenschappen om te helpen bij de controle en ontwikkeling van de nodige industriële normen, methoden, gidsen, harmonisatie van de Europese en Oekraïense wetgeving op het gebied van de industriële aardappelteelt, als andere tekortkomingen van het programma.

Bron: Agroberichtenbuitenland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven