Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Druiven zijn een natuurlijke bron van zowel vitamine K als flavonoïden tegen Coronavirus

Een recent in het wetenschappelijke tijdschrift Clinical Infectious Diseases gepubliceerd onderzoek heeft uitgewezen dat een tekort aan vitamine K een grotere kans geeft op een slechter verloop van Covid-19. De onderzoekers stelden vast dat de behoefte aan vitamine K gedurende Covid-19 verhoogd is en dat een tekort aan vitamine K desastreuze gevolgen voor de longen kan hebben.

Vitamine K
Vitamine K, dat van nature voorkomt in druiven, speelt een cruciale rol bij de bloedstolling en zorgt voor een juist evenwicht tussen pro- en anti-stollingsfactoren. Een laag gehalte aan vitamine K kan dit evenwicht verstoren, waardoor het bloed de neiging heeft bloedstolsels te vormen. Hoewel Covid-19 een luchtweginfectie is, kan de vorming van bloedstolsels het verloop van de ziekte verslechteren. Vitamine K speelt ook een rol bij de verkalking van weke delen en de degeneratie van elastische vezels. Aderverkalking wordt in verband gebracht met een hoger risico op bloedstolsels en de degeneratie van elastische vezels kan de werking van het longweefsel aantasten. Daarnaast staat vitamine K bekend om haar ontstekingsremmende eigenschappen. 

Flavonoïden
Een andere studie suggereert dat bepaalde flavonoïden, die voorkomen in onder meer druiven, groene thee, cacao en pure chocolade, eveneens een gunstig effect hebben op het verloop van Covid-19, dankzij de werking van een enzym dat bijdraagt om de effectiviteit van het virus te remmen. Voor deze studie werd gebruikgemaakt van computermodelleringstechnieken en laboratoriumonderzoek om te voorspellen hoe bepaalde flavonoïden, en dan met name flavan-3-ols en proanthocyandinen, zich binden aan een cruciaal enzym dat de effectiviteit van Covid-19 beïnvloedt en hoe zij de werking van dit enzym tegengaan. 

Publicatiedatum: