Aardappelen passen binnen voedingsrichtlijnen voor een hogere inname van voedzame groenten

“Het is officieel: in de meest recente voedingsvoorschriften voor Amerikanen wordt wederom het belang van een hogere inname van voedzame groenten onderstreept, zoals aardappelen, die rijk zijn aan kalium en vitamine C. 

In de aanbevelingen van de 2020-2025 Dietary Guidelines for Americans ligt de focus op de consumptie van voedzame groenten. Amerikanen kunnen hun voedingspatroon op een simpele manier gezonder maken door bijvoorbeeld te kiezen voor aardappelen. De aardappel is een groente die boordevol voedingstoffen zit en binnen alle drie de aanbevolen verantwoorde eetpatronen past: Healthy U.S., Healthy Vegetarian en Healthy Meditarranean. In de voedingsvoorschriften wordt de aardappel gedefinieerd als een veelzijdig ingrediënt dat gemakkelijk in veel verschillende gerechten kan worden verwerkt, zowel bij het ontbijt, de lunch of het diner. 

Voor het eerst sinds het comité richtlijnen met betrekking tot voeding en gezondheid publiceert, omvat het voorschrift ook specifieke aanbevelingen voor kinderen onder de twee jaar, waarbij aardappelen als een gezonde keuze voor de eerste vaste voeding van baby's en peuters wordt aanbevolen.  

Aardappelen zijn een goede bron van kalium en leveren per portie 15% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Daarnaast zijn aardappelen een uitstekende bron van vitamine C. Ze leveren per portie namelijk 30% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Vitamine C ondersteunt het immuunsysteem, iets dat veel Amerikanen momenteel zeer bezighoudt. 

Bovendien heeft onderzoek uitgewezen dat aardappelen langer een verzadigd gevoel geven. Een portie aardappelen levert 26 gram hoogwaardige koolhydraten, die de nodige energie geven voor een actieve levensstijl. Koolhydraten zijn de voornaamste brandstof voor de hersenen en spieren tijdens inspanning. Veel Amerikanen schakelen over naar meer plantaardige voedingspatronen en het is daarom belangrijk om voldoende proteïnen binnen te krijgen. Per portie leveren aardappelen 3 gram proteïne dat gemakkelijk door het lichaam kan worden opgenomen. 

Veel Amerikanen worstelen met voedselonzekerheid en slagen er niet in om de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groenten en fruit binnen te krijgen. Onderzoek heeft aangetoond dat de aardappel een betaalbare en voedzame groente is die meer voedingsstoffen per euro levert dan de meeste andere groenten. 

Aardappelen zijn een voedzame en betaalbare keuze en kunnen op talloze manieren worden bereid. Ze zijn daarom gemakkelijk in te passen in een verantwoord voedingspatroon. Bezoek de website PotatoGoodness.com voor meer informatie over de verschillende bereidingswijzen en voedingswaarde van aardappelen. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven