Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gin gemaakt van grondwitlof uit streek van Kampenhout

Vlaams-Brabant is een nieuw streekproduct rijker: Kampenhout Gin, een kruidige gin bereid met Brussels Grondwitloof. De gin is ontstaan uit liefde voor zijn streek en de ambitie om nieuwe hoogwaardige toepassingen te vinden voor het gebruik van reststromen uit de teelt van grondwitloof. Het resultaat mag er zijn. Een duurzaam ontwikkeld gin, verpakt in een mooie fles, is het resultaat. Kampenhout Gin wordt exclusief op kleine schaal gedistilleerd en daarom enkel verkocht in verkooppunten uit de streek rond Kampenhout.



Witloof is het uithangbord van Kampenhout. Wist je trouwens dat België het enige land is waar grondwitloof geteeld wordt? Deze geliefde groente is dus echt een product van bij ons, of nog beter een product uit eigen Belgische bodem. Daarnaast is ons grondwitloof een erkend streekproduct en een traditie in de streek rond Brussel.



Zijn volle uitgesproken smaak maakt het grondwitloof een echte delicatesse geliefd tot de verste uithoeken van de wereld.
Het kweken van traditioneel grondwitloof vraagt heel wat werk en is enkel beschikbaar van oktober tot april. Daarnaast ontstaan er bij de teelt aanzienlijke hoeveelheden onvermijdbare reststromen. Voor Vlaanderen alleen al bedraagt het verlies 8800 ton per jaar.
Blaadjes die overblijven na het opschonen van de witloofkrop en onverkoopbare witloofkroppen worden zelden of nooit voor verdere doeleinden gebruikt. Daarom is er nood aan hoogwaardige toepassingen voor het gebruik van deze reststromen en
werd het CichOpt project opgestart. CichOpt staat voor ‘Optimaal gebruik en valorisatie van biomassastromen van Cichorium’. Een Europeses project dat vanuit Vlaanderen wordt gefinancierd door VLAIO, met steun van Boerenbond, Cosucra en Hazera-Vilmorin. Cichorium is het plantengenus waartoe witloof behoort, naast ook
andere gekende gewassen zoals andijvie, cichorei en radicchio rosso.



Bart Van Droogenbroeck is senior onderzoeker bij het ILVO (Instituut voor landbouw-, visserij- en voedingsonderzoek) en de drijvende kracht in de zoektocht naar duurzame oplossingen voor de reststromen uit de witloofteelt. Met het gin project zijn ze bij ILVO niet aan hun proefstuk toe. Samen met Thomas Cools, grondwitloofteler en Gastronello, een artisanale producent van kroketten, bedachten
ze onder andere ook een witloofkroket. “Voor de productie van de gin ben ik in zee gegaan met Dries Dauwe, zaakvoerder van The Brewing Community.” vertelt Bart. “De restromen worden afgenomen van verschillende kwekers uit de pioniersgemeenten rond Brussel.”

Dat Bart en Dries elkaar zouden vinden in dit 'spiritueel' project stond in de sterren geschreven. Dries is zaakvoerder van The Brewing Community en een expert in het bereiden van hoogwaardige sterke dranken op kleine schaal. In zijn labo experimenteert hij dagelijks met nieuwe smaken en bereidt hij nieuwe producten op maat van de klant.
“De typische bittere smaak van het witloof is een bruikbare component voor de productie van bijvoorbeeld bier en gin,” vertelt Dries. “Daarom was ik onmiddellijk geïnteresseerd in een samenwerking en ben ik er dezelfde week nog mee aan de slag gegaan. De gin hype mag dan al voorbij zijn, Gin & Tonic blijft de meest favoriete cocktail en aperitief van de Vlaming. Vooral wanneer hij uit eigen streek komt.”



De Smaak
Voor de bereiding en de smaak van de gin vond Dries inspiratie in de culinaire wereld. “Naast de standaard ingrediënten hebben we geëxperimenteerd met botanicals die in de keuken een perfect huwelijk vormen met witloof.” vertelt Dries. “Zo wordt er onder andere gebruik gemaakt van muskaatnoot, kruidnagel, roze peperbes, zoethout, steranijs en sinaasappel.” Na de destillatie krijgt de gin zijn
typische smaak dankzij een uniek productieproces op basis van druppelextractie.

In the MIX!
“Serveren doe je best in een groot bolvormig glas met veel ijs”, licht Dries nog toe. “Voeg 5 cl Kampenhout gin toe en leng aan met minimum 10 cl Fever Tree tonic water. Voeg hieraan een takje verse tijm toe en geniet! Laat de magie van het grondwitloof en de kruiden hun werk maar doen. Wie goed oplet merkt de subtiele smaak van het witloof en een mooi evenwicht met de botanicals. Santé!”

Waar verkrijgbaar?
Aangezien de productie momenteel nog kleinschalig is, wordt de gin enkel verkocht in de regio van Kampenhout en omliggende gemeenten.

Bron: www.kampenhoutgin.be 

Publicatiedatum: