Tholen – “Morgen is het Kerst en de aanloop hiernaartoe was ontzettend druk. Ook in de week voor Kerst hebben we al veel producten kunnen uitleveren. Het is altijd weer afwachten hoe groot de vraag is, maar vooral dit jaar was het moeilijk om te voorspellen. Onvoorspelbaarheid is één van de woorden waarmee we dit jaar kunnen omschrijven”, zegt Luc Bruneel van Coöperatie Hoogstraten. “Het is voor iedereen een bijzonder jaar geweest. Maar juist in dit moeilijke jaar hebben we als coöperatie samen met onze telers en klanten de kracht van samenwerken laten zien. Door in te zetten op maximale serviceverlening, zijn we goed op koers gebleven dit jaar. Ik vind dat iedereen die daar zijn best voor heeft gedaan wel een pluimpje verdient.”

Sinds jaar en dag staat Coöperatie Hoogstraten bekend als de aardbeienveiling. Toch is de coöperatie zoveel meer dan dat. “We hebben een zeer mooi en uitgebreid assortiment vruchtgroenten. We hebben ongeveer een kleine 350 hectare moderne serres en samen met onze telers zetten we krachtig in op innovatie”, vertelt Luc. “Veel teelten zijn momenteel ten einde, maar in de tomaten is de belichte teelt opgestart. Met belichte teelt is het mogelijk om onze klanten tijdens de winterperiode producten met een constante kwaliteit aan te bieden. Van de 225 hectare tomaten is de helft uitgerust met belichting. We zien dat er in de laatste jaren veel geïnvesteerd wordt in energiezuinige LED. Dit heeft naast het duurzame aspect ook een positieve invloed op de kwaliteit van de producten.”


Sweetest Queen mini-trostomaat

Trostomaten
“De innovaties die we dit jaar in de markt hebben geplaatst zullen we ook volgend jaar verder uitrollen. Voor tomaten hebben we mooie ontwikkelingen in het tros- en special segment”, legt Leen Matthé uit. “Er is een nieuwe variëteit toegelaten in de Princess-trostomaten: de Marinice. Dit is een tomaat met een hogere brix-waarde, mooie rode kleur en is beter beschermd tegen een aantal schadelijke insecten. Daarnaast vullen we het assortiment aan met een middelgrote trostomaat die vermarkt wordt onder de naam Cuisinesse. Het voordeel van deze trostomaat is de vlakke tros, waardoor deze tomaat zich goed leent als verpakte tomaat voor de retail. Dit jaar hebben we er mooie reacties op gekregen, waardoor we volgend jaar deze tomaat verder zullen uitbouwen.”


San Marzano-tomaat

San Marzano & Sweetest Queen
Naast trostomaten heeft Coöperatie Hoogstraten nog vier innovaties in het special-segment die in 2021 in de kijker komen te staan. “De San Marzano is er één van. Sinds mensen niet meer op restaurant kunnen en zelf moeten koken zien we een sterke stijging in de verkoop van deze tomaat. De San Marzano is een product waarvan we zien dat het een vervanger is voor de pruimtomaat. Daarnaast hebben we de mini-trostomaat: Sweetest Queen. Deze tomaat wordt zeer gewaardeerd door de handel, omdat deze stevig aan de tros zit, een mooie kleur heeft en de smaak door de consument wordt gewaardeerd. Deze tomaat wordt door Tomeco geteeld en is een volwaardige opvolger voor de mini-paprikatomaat”, vervolgt Leen.


Product van het jaar 2020: de Yoom-tomaat

Yoom & Petite Délice
“Ook de Yoom-tomaat zullen we verder uitbouwen. Deze heeft dit jaar de Innovation Award van de Fruit Logistica gewonnen en is in België uitgeroepen tot product van het jaar. Het is een opvallend product in het tomatenschap vanwege zijn kleur en unieke umami-smaak. Dit wekt nieuwsgierigheid op bij de consument en samen met onze partners, waaronder teler Den Berk, geloven we in het verhaal van Yoom. In België en Duitsland is de introductie van Yoom zeer succesvol verlopen, maar we zullen zeker nog stappen zetten”, zegt Leen. Een ander opvallend tomaatje in het schap is de Petite Délice bes-tomaatje. “Dit kleine, kleurrijke, smaakvolle tomaatje is de ideale snack voor kinderen, maar past ook perfect in salades. Het is een heel dankbaar type tomaatje dat langzaam in volumes aan het groeien is.”


"Petite Délice is de ideale snack voor kinderen"

Gezondheid
Het coronavirus heeft er dit jaar voor gezorgd dat er meer aandacht is voor zelf koken als voor gezond eten. “Een grote kans voor de AGF-sector”, zegt Leen. “Wij hoeven geen moeite te doen om mensen te overtuigen van de gezondheidsvoordelen van onze producten. En we hopen dat de mensen ook na de crisis gezond blijven eten. De uitdagingen waren daarentegen alle processen door laten gaan, rekening houdend met de maatregelen. Ons doel was om met het hele team te zorgen dat de klant zo weinig mogelijk merkte dat corona speelde. We zijn daarom ook extra trots op onze telers die, in deze moeilijke tijden, keihard hebben gewerkt om eten op ons bord te krijgen. Coöperatief heeft in 2020 echt een betekenis gekregen.”


Sweetst Queen wordt geteeld door Tomeco

Brexit
“Binnen enkele dagen zou de Brexit plaats moeten vinden, maar alles is nog erg onzeker. Desondanks vertrouwen we op de kracht van de kwaliteit van onze producten en de expertise en de knowhow van onze exporteurs. Ik durf te hopen dat in deze moeilijke tijden de kennis en de ervaring die is opgebouwd gaat doorwegen. Als coöperatie zullen wij onze klanten die hun positie in het Verenigd Koninkrijk willen verstevigen ondersteunen en de nodige service verlenen op het gebied van certificering”, zegt Luc. “Ondanks alle uitdagingen kijken we met vertrouwen naar de toekomst. Dit jaar heeft ons veel geleerd en ons laten zien dat we samen veel kunnen bereiken.”

Voor meer informatie:
Luc Bruneel
Leen Matthé
Coöperatie Hoogstraten
Loenhoutseweg 59 (Kluis Z.1 - 1050)
2320 Hoogstraten, België
+32 33 40 02 11
sales@hoogstraten.eu       
www.hoogstraten.eu