Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Avocado in 2020 nummer 1 importproduct naar waarde; meer dan 1 miljard euro

Avocado is in 2020 het belangrijkste importproduct geweest als het om verse groenten en fruit gaat. Met een importwaarde van maar liefst 1,1 miljard euro vertegenwoordigde avocado 12% van de totale Nederlandse import van verste groenten en fruit welke in 2020 een waarde had van 9 miljard euro. Tien jaar terug stond avocado met een 10e plek ook al in de top-10. Toen bedroeg de waarde nog maar ruim 100.000 euro op een totaal van 3,8 miljard euro. Uitgedrukt in euro’s van nu komt dat neer op ruim 4,5 miljard euro. Een ander opvallende stijger zijn de blauwe bessen. In 2020 bedroeg de importwaarde van dit product een bedrag van maar liefst een half miljard euro. Daarmee stonden blauwe bessen op plek 5.



Bananen in hoeveelheid nu het belangrijkste importproduct
Naar totaal volume gekeken zijn bananen inmiddels het belangrijkste importproduct voor Nederland. In 2020 werd er ruim 1,2 miljoen ton ingevoerd met een waarde van 0,9 miljard euro. Tien jaar terug waren sinaasappelen nog het belangrijkste importproduct als het om hoeveelheid gaat. Nu zijn sinaasappelen het tweede product. Druiven zijn de nummer 3. In 2010 waren druiven naar waarde gezien nog de nummer 1.



Bananen in hoeveelheid de grootste
De belangrijkste importproducten van Nederland waren in hoeveelheid gezien naast bananen, sinaasappelen en druiven verder avocado’s, uien, ananas, grapefruits, mango’s, appels en tomaten. Appelen stond in 2010 nog op plek 3 maar zijn gezakt naar de 9de plaats. Tomaten zijn ook een paar plaatsjes gezakt. Uien kwamen in 2010 niet in de top-10 voor. Mandarijnen, meloenen en peren zijn uit de top-10 weggevallen. Toch zijn er in 2020 meer mandarijnen ingevoerd dan in 2010. In tien jaar tijd is de Nederlandse import (incl. re-export) met maar liefst 85% gegroeid. Nieuwkomers zijn blauwe bessen, uien en mango’s.

Voor meer informatie:
Jan Kees Boon
Fruit and Vegetable Facts
+31 (0)654 687 684
www.fruitandvegetablefacts.com 
fruitvegfacts@gmail.com  

Publicatiedatum: