Concurrentiestrijd tussen miljardairs om Indiase retailsector
Jeff Bezos, CEO van Amazon.com en de rijkste man ter wereld, is erop gebrand om de sterke positie van zijn bedrijf in India te handhaven. De waarde van de Indiase retailsector wordt voor 2025 geraamd op US$ 1,3 biljoen (€ 1,07 biljoen). Hij vindt daarin echter felle concurrentie van mede-miljardair Mukesh Ambani, de rijkste man van Azië en de voorzitter van Reliance Industries Ltd. Het bedrijf van Ambani is verantwoordelijk voor de grootste fysieke retailketen van India. De strijd om de positie van marktleider in een van de snelst groeiende retailsectoren ter wereld wordt zowel uitgevochten in India als via rechtzaken in Singapore en New Delhi.
Bron: Mint

VK: Morrisons bestelt 150 nieuwe koeltrailers
Morrisons heeft 150 nieuwe koeltrailers voor het transport van versproducten besteld. De Britse keten maakt al langere tijd gebruik van aanhangers met temperatuurscontrole om zo zijn 500 vestigingen in het Verenigd Koninkrijk van verse AGF te voorzien. De logistieke directie van het bedrijf is nu tot de conclusie gekomen dat nieuwe dubbeldek-trailers zowel veelzijdiger zijn als voor meer efficiëntie zorgen. Waar de oude opleggers slechts 26 pallets kunnen vervoeren, hebben de nieuwe dubbeldek-trailers een capaciteit voor 44 pallets. Ook kunnen ze kooien vervoeren. De nieuwe aanhangers zijn ontwikkeld door het bedrijf Tiger Trailers met het oog op de doelstellingen van Morrisons voor meer innovatie en efficiëntie.
Bron: TransportEngineer

Zuid-Afrika: Woolworths geeft excuses voor slechte online retail
Woolworths-CEO Roy Bagattini heeft zowel aandeelhouders als klanten zijn excuses aangeboden voor de manier waarop het online segment tijdens de lockdown heeft gefaald. Klanten die bij Woolworths online bestellingen plaatsten, kregen te maken met dagenlange wachttijden een schrijnend gebrek aan nieuwe tijdsvensters voor reserveringen. Volgens intern onderzoek van de retailgroep is 14% van het aantal vaste klanten in Zuid-Afrika voor het eerst gebruik gaan maken van online retail. Naast Woolworths hebben ook andere Zuid-Afrikaanse retailers ervoor gekozen om te investeren in de eigen online platforms. Dit geldt bijvoorbeeld voor Shoprite, Pick n Pay en in mindere mate voor Spar.
Bron: Daily Maverick

VK: Asda het goedkoopst volgens Which? 
Met de kerstdagen in aantocht gaan Britse consumenten massaal naar supermarkten van Asda, Tesco, Morrisons, Sainsbury's en Waitrose om hun laatste boodschappen te halen. Na een financieel zwaar jaar zoeken veel consumenten naar de goedkoopste supermarkt om de kosten laag te houden. Nieuw onderzoek van het consumentenmagazine Which? laat zien wat op dit moment de goedkoopste retailers zijn. Bij de vijf grootste ketens van het Verenigd Koninkrijk, te weten Asda, Morrisons, Tesco, Sainsbury's en Waitrose, werd een overzicht samengesteld van de prijzen van het assortiment. Uit dit vergelijkend onderzoek kwam Asda duidelijk naar voren als de goedkoopste supermarktketen tijdens de kerstdagen.
Bron: Manchester Evening News

VS: FDA waarschuwt Whole Foods voor onvolledige labels
De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft onlangs een brief ter waarschuwing naar Amazon gestuurd. Volgens de FDA geeft de dochteronderneming Whole Foods Market onvoldoende informatie bij producten met betrekking tot allergenen. Hierdoor zijn al een aantal producten door Whole Foods teruggeroepen. In het afgelopen jaar heeft de keten bij meer dan 30 verschillende soorten levensmiddelen een oproep moeten doen om deze weer in te leveren, omdat de belangrijkste allergenen niet stonden vermeld. Amazon nam Whole Foods in 2017 over voor US$ 13,7 mld (€ 11,3 mld).
Bron: Financial Post 

Amerikaanse online bezorgdiensten werven meer personeel
Amerikaanse online bezorgdiensten hebben moeite om de sterk groeiende vraag naar online retail bij te benen. Veel bedrijven moeten extra personeel aannemen om zo het grote aantal bestellingen te kunnen verwerken. Door een scherpe toename in het aantal gevallen van COVID-19 en het grotere aantal mensen dat noodgedwongen thuis zit, maken meer mensen gebruik van online platforms. In de afgelopen paar weken is de aanwezigheid van het coronavirus op het eiland Jersey exponentieel toegenomen. Het aantal zieken stond daar op 21 december op 1.000. 
Bron: Jersey Evening Post

VS: US Foods geeft meer dan US$ 35 mln aan donaties
US Foods Holding Corp. heeft sinds maart voor meer dan US$ 35 mln (€ 28,8 mln) aan levensmiddelen gedoneerd aan non-profitorganisaties in de strijd tegen COVID-19. De donaties komen neer op ongeveer 17 mln maaltijden. "Nu we terugkijken op 2020 ben ik dankbaar dat we zoveel organisaties hebben kunnen ondersteunen, die als doel hebben om anderen te helpen", aldus US Foods-CEO Pietro Satriano. “De gevolgen van COVID-19 zijn enorm geweest. Onze non-profitpartners hebben onvermoeibaar doorgewerkt de enorme vraag het hoofd te bieden.”
Bron: RestaurantNews

VS: supermarkten teleurgesteld over gebrek aan aansprakelijkheidsbescherming in noodhulpprogramma
Amerikaanse supermarkten zijn teleurgesteld in het noodhulpprogramma dat door het Amerikaanse congres wegens het coronavirus op 21 december werd ingesteld. De ondernemers hoopten op meer bescherming tegen aansprakelijkheid. "We hebben waardering voor de inspanningen van de overheid om voor meer economische steun voor het Amerikaanse volk te zorgen. Het programma is helaas ontoereikend met betrekking tot aansprakelijkheidsbescherming die juist nu van cruciaal belang is voor zelfstandige supermarkten", aldus Greg Ferrara van de National Grocers Association (NGA). "Zelfstandige supermarkten hebben vooraan gestaan bij het beschermen van zowel klanten als eigen werknemers. Ze bleven in bedrijf op het moment dat de omliggende gemeenschap dit het meest nodig had. Het is onacceptabel dat het congres niets doet tegen het risico op willekeurige aanklachten bij zelfstandige ondernemingen, die simpelweg plaats kunnen vinden omdat deze winkels tijdens de coronacrisis open bleven."
Bron: Progressive Grocer