Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Dammis van der Staaij, Staay Food Group:

"Gewoon doorgaan en je kansen pakken!"

Tholen - Het jaar 2020 is bijna ten einde. We vroegen Dammis van der Staaij van de Staay Food Group naar de impact van het Corona-jaar en de grootste uitdagingen voor de komende vijf jaar. Een interview over Brexit, Corona, kluitsla en rode Conference-peren.

Impact op Staay -Van Rijn in Venlo het grootst
"Naar omstandigheden mogen we niet klagen maar Corona heeft ook op Staay Food Group grote impact. Mensen worden ziek en de sociale omgang met elkaar wordt stevig beperkt. En het maakt het de horeca erg lastig en de handel afwachtend. De supermarkten daarentegen verkopen goed en de verwerkende industrie draait goed door. Bij onze vestigingen is de impact op Staay-Van Rijn in Venlo het grootst. Hun omzet wordt voor een groot deel gemaakt in de Duitse foodservice. Daar moeten onze mensen alle zeilen bijzetten om de omzet op peil te houden. Bij Staay-Hispa focussen we ons onder andere op de retail en verwerkende industrie. Deze laten een mooie groei zien."

Staay Food Group verloor als gevolg van de Russische boycot enkele jaren terug een grote exportmarkt. Op de vraag welke landen en markten dit hebben opgepakt, antwoordt Dammis: "Het verlies van Rusland heeft de volledige Europese AGF handel flink veranderd. Naast het wegvallen van een grote afzetmarkt, werden bijvoorbeeld bepaalde producten uit hogere segmenten in Rusland ook beter gewaardeerd dan in West-Europa. Wij hebben onze focus weten te verleggen en hiermee ook weer omzet teruggewonnen. Hierin bouwen en klimmen wij nog steeds. Ook op de naderende Brexit zijn we goed voorbereid. We hebben een volledige inhouse expeditie en douane-afdeling. wat zorgt voor veel kennis. Samen met onze partners op dit gebied zijn wij dankzij intensief overleg op tijd klaar om full service door te draaien na Brexit."


Spinazieteelt op het Spaanse teeltbedrijf Savasun waar Ad van der Staaij de scepter zwaait

Pionierswerk
Met de start van de indoor slateelt gaf Staay aan deze teelttechniek regionaal en internationaal verder uit te willen rollen. "Wij zijn exclusief distributeur van Delissen die in hun kassen met behulp van cityfarming techniek een prachtige kluitsla telen. Deze sla verkopen wij in Nederland en de landen om ons heen. Met het vertical farm project in Dronten, hebben we echt pionierswerk verricht. Daar ben ik dan ook bijzonder trots op. Met de geplande schaalgrootte waren we achteraf gezien, misschien de tijd iets te ver vooruit. We hebben veel kennis opgedaan die nu van pas komt in onze eigen teelt. We investeren in deze teelt en in onze telers om zo onze positie als AGF-leverancier met eigen teelt en een extreem korte keten verder te versterken. Wij blijven ook op zoek naar teeltpartners om dit verder uit te bouwen."

De afgelopen periode zijn veel investeerders in Nederlandse agrifood bedrijven gestapt. Ook Van der Staaij merkt die interesse. "Wij worden regelmatig benaderd door dergelijke partijen. Je merkt dat wij met onze eigen teelt en korte keten extra in de belangstelling staan." Gevraagd naar grote kansen voor Staay Food Group richting 2025, haalt Dammis graag de rode Conference-peer aan waarvoor het in Nederland de exclusieve verkoop heeft en in Europa samen met de Belgische Fruit Veiling optrekt. "Deze jaarrond beschikbare rode peer komt tussen nu en 2025 op de markt. Gezien de grote vraag naar rood fruit, verwacht men veel van de Red Conference."


Dammis van der Staaij (rechts) met Joop Vernooij bij de Red Conference-aanplant

"Verder is één van de weinige positieve gevolgen van de coronacrisis  dat mensen weer verser en gezonder willen eten – en het liefst ook willen weten waar het vandaan komt. Daar kunnen wij natuurlijk mooi op inspelen. Tegelijkertijd zal diezelfde Coronacrisis gaan zorgen voor een recessie waar natuurlijk niemand op zit te wachten. Gewoon doorgaan en je kansen pakken dus", besluit Dammis, die tot slot iedereen een fijne kerst en een mooi 2021 in goede gezondheid toewenst.

Voor meer informatie:
Staay Food Group
Nieuwland Parc 140
3351 LJ Papendrecht
marketing@staayfoodgroup.nl
www.staayfoodgroup.nl