Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Het VK teelt steeds minder groenten en importeert steeds meer

In het Verenigd Koninkrijk komt in december en januari een derde van de import van verse groenten en fruit uit Spanje. Nederland is met 7% de tweede leverancier in die maanden. Incl. re-export via Nederland gaat het om 10%.

Vorig jaar december ging het bij Spanje om 150.000 ton en in januari om 170.000. Uit Nederland werd in maanden toen resp. 33.000 en 38.000 ton ingevoerd. Inclusief re-export werd er in december ‘19
en januari ’20 in beide maanden ca. 50.000 ton uit/via Nederland naar het Verenigd Koninkrijk geëxporteerd.

Per week is dat gemiddeld zo’n 12.000 ton. Dat zijn per week gemiddeld 480 vrachtwagens van 25 ton. Per (werk)dag komt dat gemiddeld in december en januari neer op 100 vrachtwagens die verse groenten uit/via Nederland naar het Verenigd Koninkrijk vervoeren Verder komt het verse product uit een groot aantal landen waarvan het grootste deel via zee.

Meeste producten komen voor meer dan de helft van over de grens
Over het hele jaar gezien is het Verenigd Koninkrijk bij verse groenten voor de helft afhankelijk van import product. Bij vers fruit is dat zelfs bijna 85%. De productie van groenten neemt steeds verder af.
De productie van appels en aardbeien groeit. De teelt van verse groenten in het Verenigd Koninkrijk is verder behoorlijk eenzijdig. Peen is met een productie van 0,85 miljoen ton goed voor de een derde van de totale groenten productie. Het tweede product is uien met een productie van 350 a 400.000 ton. De beschermde teelt is met een productie van 250 a 300.000 ton van bescheiden omvang. Zo teelt het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld zelf 70.000 ton tomaten maar importeert het 390.000 ton. Bij producten als bloemkool en broccoli ligt dat wel anders maar bij een eigen productie van 150.000 ton importeert het Verenigd Koninkrijk jaarlijks nog altijd 120.000 ton. Andere groente producten die veel in het Verenigd Koninkrijk worden ingevoerd zijn uien, sla, komkommers en paprika’s.

Klik hier voor het hele rapport. 

Voor meer informatie:
Jan Kees Boon
Fruit and Vegetable Facts
www.fruitandvegetablefacts.com 
fruitvegfacts@gmail.com    

Publicatiedatum: