Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Grens VK-Frankrijk heropend voor chauffeurs met negatieve test

Tholen – De grens tussen Groot-Brittannië en Frankrijk is weer geopend nadat de Franse regering heeft besloten de blokkade van 48 uur niet te verlengen. Iedere reiziger die een negatieve test kan laten zien mag de grens weer over. Daarbij gaan o.a. vrachtwagen-chauffeurs voor. Wie positief getest wordt moet 10 dagen in quarantaine. In het VK worden faciliteiten aangeboden voor deze quarantaine.

Sinds gisteren zijn er meer dan 1500 vrachtwagens gestrand voor de haven van Dover en de Eurotunnel bij Folkstone. Het kan echter nog 2-3 dagen duren voordat het transport weer is vlot getrokken. Het advies vanuit de Britse regering blijft staan dat vrachtwagens de regio van Kent moeten mijden. Op aangewezen locaties worden straks de testen afgenomen voordat de vrachtwagenchauffeurs aan de overtocht beginnen, de uitslag van deze sneltest duurt ongeveer 30 minuten. Aan de Franse zijde kunnen nog steekproeven worden uitgevoerd door de Franse douane als een tweede controle op inkomend verkeer. Het VK is mogelijk van plan voor de testcapaciteit het leger in te zetten.

In Dover zijn echter kleine opstootjes ontstaan tussen vrachtwagenchauffeurs en de politie. De chauffeurs zijn boos omdat ze te lang moeten wachten op het testen en zo de boot missen. Er is ook geen toegang tot bijvoorbeeld een toilet of eetvoorzieningen. 

Beeld van de vrachtwagens geparkeerd op het oude vliegveld van Mantson dat voor het nieuwe jaar dienst moet doen als tijdelijke parkeerplaats voor vrachtwagens i.v.m. brexit

De Europese commissie kwam gisteren met een verklaring dat vrachtwagenchauffeurs binnen de Europese Unie moeten worden vrijgesteld van elk reisverbod en van test- en quarantainevereisten bij een grensovergang. Enkel als dit geen ernstige verstoringen in de logistieke keten teweegbrengt mag men chauffeurs onderwerpen aan een test. De branchevereniging GroentenFruit Huis ondersteunt de aanbevelingen vanuit de Europese Commissie en pleit voor vrij vervoer van verse producten, het hanteren van Green Lanes en goede facilitaire voorzieningen voor chauffeurs. GroentenFruit Huis spreekt al langere tijd met de overheid en Europese koepelorganisatie FreshFel over het invoeren van zogenaamde Green Lanes waarbij transport van groenten en fruit die voorzien zijn van de benodigde certificaten voorrang krijgen bij invoer in het Verenigd Koninkrijk.

Frankrijk heeft met de nieuwe voorwaarden van de heropening van de grens de aanbevelingen van de Europese Commissie gedeeltelijk naast zich neergelegd. GroentenFruit Huis spreekt de hoop uit dat het ingevoerde testbeleid aan de Frans-Britse grens niet tot vertragingen gaat leiden in het transport van groenten en fruit. Voor de oversteek Nederland-VK is een dergelijk negatief testbeleid voor vrachtwagenchauffeurs niet nodig meldt TLN op haar site.

In Engeland zelf ging het hamsteren gisteren door bij veel supermarkten. Dit keer lieten de klanten de wc-rollen ongemoeid en verdwenen massaal paprika’s, kroppen sla, tomaten, broccoli, sinaasappels en spinazie in de winkelwagentjes. Het Britse Tesco heeft als reactie op sommige producten een limiet gezet voor de verkoop in de winkels. Wiskerke Onions exporteerde voorlopig even geen uien richting het VK. “Het transport heen via veerboten gaat redelijk goed, maar via de trein staat alles stil. En het is de vraag hoe chauffeurs terug moeten komen. We willen eerst meer zekerheid, voordat we uien die kant op sturen”, zegt een woordvoerster tegen het RD.

Bron: BBC, GroentenFruit Huis, TLN, NOS, Volkskrant, NRC, gov.uk