Tholen – “Van een echte Kerstverkoop kunnen we dit jaar niet spreken. De vraag naar winter- en kasgroenten is kalm en het is rustig op de markt. Desondanks liggen de prijzen voor de meeste producten op een normaal niveau”, vertelt Pol Dendauw van Calsa. “Of we de rustige markt kunnen toeschrijven aan corona denk ik niet. Het is een mix van factoren. De Zuiderse landen hebben genoeg eigen product en de prijzen liggen de laatste weken lager als bij ons. Daarnaast is het weer in de afzetgebieden vrij zacht voor de tijd van het jaar, waardoor de verkoop van wintergroenten niet zo van de grond komt.”

De aanvoer van groenten ligt op hetzelfde niveau als vorig jaar. “We hebben niet te veel, maar ook niet te weinig product. Dit houdt voor veel producten de prijzen in stand. Enkel de koolsoorten zijn toch wel laag aan de prijs”, zegt Pol. “Prei is een ander verhaal. Sinds begin september liggen de prijzen voor prei op een mooi niveau. Ze hebben wel een dipje gekend, maar daar zijn we ook weer uitgeklommen. Over het algemeen kunnen we zeggen dat de teler een goede prijs voor zijn prei heeft gekregen en daar zijn we blij om.”

“Voor sla is op dit moment Italië onze grootste concurrent en vanwege het zachte weer daar, hebben ze een hoge productie. Toch kan de situatie zo veranderen. Als de temperaturen flink dalen, kan de markt rap omslaan. We hopen dat we in het nieuwe jaar wat koude maanden krijgen, zodat de verkoop van wintergroenten wat aan zal trekken, maar we moeten het afwachten. Ook zullen we moeten afwachten hoe Covid-19 zich zal ontwikkelen. Voor ons was het geen slecht jaar en ik denk dat onze sector, met uitzondering van de horeca gerelateerde bedrijven, er goed vanaf zijn gekomen. Daardoor kunnen we ook weer met goede moed uitkijken naar het nieuwe jaar”, besluit Pol.

Voor meer informatie:
Pol Dendauw
Calsa
Roeselaarsestraat 9b
8850 Ardooie
+32(0) 51 74 73 74
pol@calsa.be      
www.calsa.be