De actuele coronapandemie en de daaropvolgende horecasluiting heeft vooral de gespecialiseerde toeleveranciers van deze bedrijfstak hard getroffen. Ook Früchte Feldbrach GmbH uit München bevindt zich reeds sinds maanden in crisismodus. Ondanks de moeilijke markt- en arbeidsomstandigheden kijkt men echter optimistisch naar de nabije toekomst, vertelt inkoper en verkoper Andre Bukethal bij navraag.

Een groot deel van de vaste clientèle heeft in het kader van de horecasluiting noodgedwongen de deuren gesloten. Er wordt momenteel overwegend geleverd aan ziekenhuizen, verzorgingshuizen en overige grootkeukens. "Ook bedrijfskantines en schoolkantines zijn nu vanwege de actuele lockdown vrijwel compleet weggevallen. Daarom werken we overwegend in kortere diensten: dat wil zeggen dat over het algemeen slechts een kwart van het gebruikelijke personeel aanwezig is", aldus Andre.


Een blik op het magazijn van Früchte Feldbrach GmbH

Ook op productniveau zijn de gevolgen van de coronacrisis duidelijk merkbaar. "Er is zoals cressen, limes en andere bijzondere producten. Standaardproducten - zoals bananen, gesneden producten en kruiden - verkopen daarentegen nog steeds vlot. Wat betreft de productinkoop merken we gelukkig geen tekorten: aan de andere kant zijn ingevlogen producten momenteel zeer duur vanwege de hoge vrachttarieven."


Passend bij de huidige marktsituatie werden de voorraden waar mogelijk gereduceerd. Foto: Früchte Feldbrach

Annuleringen en minder voorraden
Ondanks alles heeft men in de regionale horeca nog steeds groenten en fruit nodig, zij het slechts in kleinere hoeveelheden en in bepaalde segmenten. "De meeste restaurants sloten reeds in juni/juli hun deuren en ook in de catering ligt het grotendeels stil. We hebben op de situatie gereageerd door onze voorraden te verkleinen en minder personeel in te zetten bij de verkoop. Bovendien hebben we wat betreft de productinkoop geannuleerd wat nog mogelijk was. Alles bij elkaar proberen we gewoon met kleinere hoeveelheden door te werken."

Volgens Früchte Feldbrach GmbH zal de huidige situatie nog even aanhouden. "Het zal ook na kerst rustig blijven, waarbij januari en februari voor de groenten- en fruitsector doorgaans sowieso rustige verkoopmaanden zijn. We zijn dus benieuwd waar de reis nog naartoe gaat, er moet op de korte termijn gepland worden."

Voor meer informatie:
Früchte Feldbrach GmbH
Andre Bukethal
Lagerhausstraße 5 
81371 München
Tel.: +49 (0) 89 72 01 36 60 
Fax: +49 (0) 89 76 75 58 59 
info@fruechte-feldbrach.de 
www.fruechte-feldbrach.de