Telersorganisatie Giaccio Frutta, dat is gevestigd in het Italiaanse Vitulazio in de provincie Caserta, sluit het jaar 2020, ondanks de coronapandemie, af met een omzetstijging van ongeveer 7%.

“We mogen tevreden zijn over dit jaar. De kwaliteit en hoeveelheden waren goed, ondanks de pandemie. De groei van de omzet valt dan ook niet tegen. Er is echter wel een groot obstakel geweest dit jaar en dat was een omslachtiger en tragere verwerking in de faciliteiten, omdat de coronaregels minder mensen op de werkvloer toelieten”, zegt Antonio Giaccio.

De familie Giaccio tijdens Fruit Logistica 2020

“We hadden een uitstekend aardbeienseizoen en zowel de prijzen als de hoeveelheden waren goed. Een jaar als deze is al decennia niet meer voorgekomen.” 

“Het steenfruit kende ook een goed tot zeer goed jaar. De hoeveelheden voor perziken waren bijvoorbeeld lager, maar toch was er sprake van een positieve marktcontext. In mei en juni waren de prijzen nog normaal voor de tijd van het jaar, maar van juli tot eind september lagen deze ver boven het gemiddelde. Sinds 2002 is een seizoen als deze niet meer voorgekomen”, zegt Giaccio.

“De abrikozen hadden ook een vrij positief seizoen en alleen in juni waren er wat problemen. Dat heeft ons doen besluiten om het seizoen te verlengen tot september. Het pruimenseizoen is daarentegen niet helemaal goed van start gegaan en dat kwam door de achterblijvende consumptie. Toen de medium-late rassen op de markt kwamen is de situatie verbeterd en nam de vraag ook weer toe.”

Antonio Giaccio

Bij Giaccio Frutta is het appel- en granaatappelseizoen momenteel in volle gang. “De mellannurca-appel is erg gewild en in het begin van het seizoen was de markt erg levendig. Momenteel is de consumptie vertraagd, maar dat baart ons weinig zorgen, want het is geheel in lijn met de landelijke trend van alle groenten en fruit.” 

De telersorganisatie heeft ook Pellecchiella abrikozen, Santarose en Zuccherina pruimen, kweeperen en ‘hangende groene meloenen’ in het assortiment. De gewassen behoren dan wel tot het nicheaanbod, maar ze vormen wel een constante voor Giaccio Frutta. “We zijn erg tevreden over deze gewassen wat betreft de afzet en de hoeveelheden. De vraag ernaar is vrij goed en we kunnen onze klanten voorzien. Momenteel zijn we bezig de groene meloen te verwerken. Deze is in sommige regio’s, zoals Campanië, verbonden met de kersttraditie.”

De groene meloen, een nicheproduct dat door Giaccio Frutta op de markt wordt gebracht.

Giaccio Frutta zorgt ervoor dat de gewassen aan hoge kwaliteitsnormen voldoen. “Het jaar 2020 was voor ons het eerste jaar dat we biologische gewassen, zoals kiwi’s en aardbeien, op de markt brachten. Het vormt ongeveer 2% van onze omzet, maar het biologische segment heeft onze verwachtingen overtroffen. We zijn de uitdaging aangegaan en zijn vastbesloten om door te gaan. We willen groeien en we zullen nieuwe middelen inzetten.”

“Sinds half november brengen we weer aardbeien op de markt. Het volgende seizoen zal er meer ruimte zijn voor het Sabrina ras en het areaal zal met 15% worden vergroot”, besluit Giaccio.

Voor meer informatie:
Antonio Giaccio
OP Giaccio Frutta soc. coop. agricola
Località Fontana
881041 Vitulazio (CE) Italië
Tel.: +39 (0)823 990686
giacciofrutta@libero.it
www.giacciofrutta.it