Italiaanse peren hebben de overhand gehad, met Abate Fetel en Santa Maria in de hoofdrol en Williams Christ die de reeksen afrondde. Uit Turkije kwam bijna uitsluitend Santa Maria. Nederland deed vooral mee met Gute Luise. De Duitse Alexander Lucas en Conference vulden de reeks aan.

Klik hier om direct naar het volledige BLE-marktrapport te gaan.

De aanbodsituatie veranderde niet noemenswaardig en er werd zonder problemen aan de vraag voldaan. Door de gestegen kostprijzen probeerden de handelaren in Frankfurt hun vraag naar het Italiaanse aanbod te verhogen, maar dat lukte niet echt. In München hadden ze meer succes, waardoor grotere Abate Fetels en Santa Maria duurder werden. De prijzen van binnenlandse en Belgische producten daalden in Keulen.

Appelen
De zaken verliepen over het algemeen rustig. Dankzij het adventsseizoen wendden klanten zich meer en meer tot producten met een rood kleurtje, zoals Red Delicious, maar hun prijzen bleven meestal stabiel, of daalden lokaal een beetje.

Druiven
Er was enige beweging in het productaanbod, omdat de Europese en Turkse leveringen steeds beperkter werden, terwijl de invoer uit het buitenland aan belang won.

Sinaasappelen
Het volume van de Spaanse navelsinaasappelen nam weer snel toe. Vraag en aanbod waren min of meer in evenwicht, zodat de prijzen meestal op het vorige niveau bleven.

Mandarijnen
De verkoop was vrij rustig in de week na Sinterklaas. De Spaanse clementines waren qua volume alomtegenwoordig en hun aanwezigheid groeide opnieuw. De vraag kon het niet aanhouden. Daarom kregen sommige producten korting, hoewel de kwaliteit over het algemeen goed was.

Citroenen
Lage temperaturen, regenachtig weer en de wens om gezond te eten waren hier de triggers voor een verbeterde vraag.

Bananen
Het tamelijk zwak marktverkeer bracht de verkoopcijfers op een laag niveau. Distributeurs hadden het aanbod meestal voldoende aangepast om tegemoet te komen aan de beperkte verkoopkansen.

Bloemkool
De Franse en Italiaanse producten waren overheersend; ze waren beschikbaar in zowel 6- als 8-eenheden. Het aanbod werd over het algemeen uitgebreid, maar voldeed nog steeds niet volledig aan de vraag.

Sla
IJsbergsla kwam uitsluitend uit Spanje. Lokaal werd een brede prijsklasse vastgesteld, veroorzaakt door een inconsistente kwaliteit.

Komkommers
Spaanse komkommers domineerden de gebeurtenissen. De handel was gemengd en als gevolg daarvan bewogen de prijzen zich in beide richtingen.

Tomaten
Er was een zeer ruim aanbod, waarbij Nederland, Spanje, België en Marokko de boventoon voerden. De beschikbaarheid werd uitgebreid. De vraag was niet zo sterk, al was deze op sommige plaatsen wel wat toegenomen.

Paprika's
De zaken waren niet spectaculair. De leveringen waren over het algemeen in overeenstemming met de verkoop. De prijzen zijn vrij snel gedaald en zijn daarna in de meeste gevallen tot vrijdag constant gebleven.

Bron: BLE