Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
COAG (Spanje)

"Er is nauwelijks controle op AGF uit derde landen in de Spaanse en Franse havens"

De Spaanse overkoepelende telersorganisatie COAG heeft een formele klacht ingediend bij het Europees Bureau voor Fraudebestrijding (OLAF) waarbij het aanwijzingen aanreikt van een vermeend frauduleus netwerk dat betalingen van douanerechten bij import van landbouwproducten uit Marokko zou omzeilen. COAG vraagt OLAF na te gaan of de bevoegde autoriteiten, en dan vooral in Spanje en Frankrijk, hun controle opdracht wel voldoende ter harte nemen om de Europese teler en belastingbetaler te beschermen.

“Al jaren vragen we het Spaanse ministerie van Landbouw om ons informatie te verstrekken over de tarieven die de Belastingdienst in de Spaanse havens int. Het gaat om importtarieven op groenten en fruit uit Marokko eens het vastgelegde tariefvrije quotum is overschreden. Voor tomaten liggen de douanerechten op ongeveer de €400 per ton. Waar is de betaling van die tarieven? De aanwijzingen suggereren dat er hoegenaamd niets betaald wordt en dat er nauwelijks controle is op de import van AGF uit derde landen in de Spaanse en Franse havens”, zegt Andrés Góngora, hoofd Groenten en Fruit bij COAG.

Het Europees Bureau voor Fraudebestrijding had het in 2007 al over onregelmatigheden bij de import van Marokkaanse groenten en fruit. "Deze tekortkomingen zijn niet alleen niet van de baan, het controle- en reguleringssysteem is er zelfs op achteruitgegaan na de hervor-ming van het importprijssysteem in 2014. Het huidige systeem bevordert immers het niet betalen van de douanetarieven, wat de belangen van zowel de Europese belastingbetaler als de groenteteler ernstig schaadt”, klaagt Góngora.

Import Marokkaanse groenten en fruit neemt fors toe
De Europese import van groenten en fruit uit Marokko is de afgelopen jaren flink gestegen. In 2019 importeerde de EU 1,4 miljoen ton groenten en fruit uit het Noord-Afrikaanse land, wat een groei van 40% inhoudt ten opzichte van 2015. De waarde bedroeg €1.805 mln in 2019, goed voor een stijging van 42% tegenover 2015.

De Europese import van Marokkaanse tomaten is tussen 2011 en 2019 met meer dan 100.000 ton (+35%) toegenomen. Vooral bij de tomaat is herhaaldelijk het niet naleven van het importprijssysteem aan de kaak gesteld. Er is geen zicht op de douanerechten die door de handelsbedrijven over de jaren heen zijn betaald.

 

Voor meer informatie:
COAG
www.coag.org

Publicatiedatum: