Van Delica, Butternut, Violina, Hokkaido tot minipompoenen, de consumptie van Italiaanse pompoenen blijft toenemen dankzij hun natuurlijke variëteiten en gezonde eigenschappen.

In Italië is de teelt van pompoenen met meer dan 2000 hectare uitgebreid, voornamelijk in de regio's Lombardije (25% van het totaal), Emilia-Romagna en Veneto, met kleinere gebieden in Campanië, Lazio, Ligurië, Sicilië en Toscane. Het grootste deel van de geteelde producten is bestemd voor consumptie, maar de laatste jaren is de teelt van sierpompoenen toegenomen, met exemplaren die een gewicht van 900 kg kunnen bereiken.

De kwaliteit van de Italiaanse pompoenen wordt bevestigd door de exportresultaten. Italië is zelfs een van de hoofdspelers op deze markt, met een exportwaarde van 38 miljoen euro, gevolgd door Spanje, Mexico, Nederland, de Verenigde Staten en Turkije. De meeste Italiaanse pompoenen worden verscheept naar Duitsland, Oostenrijk en Nederland.

De verspreiding van de Italiaanse pompoen is mogelijk gemaakt dankzij nieuwe teelttechnieken en onderzoek naar variëteiten. In tegenstelling tot enkele jaren geleden, toen de verkoop zich concentreerde in oktober en november, is de kalender nu uitgebreid tot de hele winter. Het groeipotentieel is enorm door de wereldwijde toename van de consumptie van pompoen.

AOP Gruppi Vi.Va is promotor van het project Fruit & Veg: Natural Health! Dit project wordt met 1,5 miljoen euro gefinancierd door de EU. Voor hen is de Italiaanse pompoen een belangrijk product. De gesneden pompoen, zowel biologisch als conventioneel geteeld, vergemakkelijkt de verkoop. Apofruit en Canova leveren de pompoenen voor het project.

"In 2020 is de teelt van pompoenen buitengewoon, zowel wat de kwaliteit betreft als de opbrengsten. Bij Apofruit is de Butternut het meest geteelde ras naast de variëteiten Matilda en Pluto. De pompoenen worden in oktober geoogst en kunnen 6 tot 7 maanden worden bewaard bij temperaturen boven de 10 graden," aldus Stefano Giunchi, agronoom bij Apofruit.

De pompoen is een smakelijke en gezonde groenten, die weinig agronomische eisen stelt en geen speciale behandelingen nodig heeft. Voor de conveniencemarkt is Violina de meest geteelde pompoen, die vergelijkbaar is met de Butternut maar traditioneel wordt geteeld in de regio’s van Ferrara en Bologna.

De toename van de pompoenconsumptie is terug te voeren op de gezondheidsvoordelen die deze groenten biedt. Pompoen telt slechts 29 calorieën per 100 gram, is rijk aan water, essentiële mineralen en bètacaroteen. Bètacaroteen wordt omgezet in vitamine A, die essentieel is voor de bescherming van de huid en de werking tegen vrije radicalen.

De Italiaanse pompoenen verrijken het aanbod van Fruit & Veg: Natural Health!, dat de consument in Italië, Nederland en Roemenië kennis laat maken met de Italiaanse kwaliteit van wilde bessen, tomaten, artisjokken, granaatappelen en broccoli.

Voor meer informatie:
Francesco Pattacini
Fruit & Veg: Natural Health
+39 334 313 9959
f.pattacini@rpcircuiti.it
www.fruvenh.it