Het afgelopen halfjaar waren de groeiomstandigheden optimaal voor dé klassieke kerstgroente, spruiten. Voor degenen die niet van spruiten houden, stop nu met lezen, want als je dacht dat 2020 niet erger kon worden dan heb je het mis want er zijn niet alleen meer spruiten dit jaar, ze zijn ook nog eens groter.  

TH Clements in Lincolnshire, één van de grootste brassicatelers in het VK, meldt dat de spruitenoogst dit jaar ruim 20% groter uitvalt dan in 2019 en dat de spruiten reusachtig zijn, zo'n 50% groter dan normaal. Dit is goed nieuws voor het toenemende aantal spruitenliefhebbers in het VK. De Britse retailer Tesco zag de afzet van spruiten dit jaar met 20% stijgen ten opzichte van 2019. Rob Hooper, spruitenexpert bij Tesco, laat weten dat het weer sinds mei ideaal is geweest met als resultaat een geweldige oogst. 

Rob Hooper: “Dit jaar zal de kwaliteit van de spruiten die in het VK worden geoogst de beste in jaren zijn en dat is goed nieuws voor koks want de grotere maten zijn sneller te schonen. Niemand maakt graag spruiten schoon en vanwege de forse maten van dit jaar zullen er minder te hoeven worden geschoond voor de kerstmaaltijd. 

"Het merendeel van de spruiten voor het winterseizoen wordt al in mei geplant en tijdens het voorjaar was er sprake van recordwarmte in het VK en ook in de zomer was het weer goed met voldoende neerslag."

Deze geweldige groeiomstandigheden hebben ertoe geleid dat de stengels extra hoog gegroeid zijn en hierdoor is er voldoende onderlinge afstand tussen tussen de spruiten, hetgeen belangrijk is vanuit kwaliteitsoogpunt omdat de luchtdoorstroming ervoor zorgt dat ze onbeschadigd blijven. 

Richard Mowbray van TH Clements: "Dit is tot nu toe een zeer goed jaar voor de spruitenteelt geweest en nu wordt het precies op het juiste moment kouder weer. De voorbij weken hadden we wat meer winderige dagen waardoor de oude bladeren van de planten zijn gewaaid. Als het weer zo blijft, dan kunnen we rekenen op de beste kwaliteit spruiten van de laatste vijf jaar."