Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eerste CRISPR/Cas9 tomaat beschikbaar op Japanse markt

Een tomaat tot stand gebracht met CRISPR/Cas9 is goedgekeurd voor de teelt en consumptie in Japan. Dankzij een aanpassing van de genen heeft het ras vijf keer de normale hoeveelheid GABA (Gamma-AminoButyric Acid). "GABA is een type aminozuur dat de laatste tijd de aandacht trekt als functioneel bestanddeel. Van GABA wordt verwacht dat het helpt bij het ontspannen en het verlagen van de bloeddruk," vertellen de veredelaars. 

De tomaat "Sicilian Rouge High GABA" is ontwikkeld door de Universiteit van Tsukuba en startup Sanatech Seed. 

GMO tomaten?
In april 2018 werd Sanatech opgericht als een onderneming van de Universiteit van Tsukuba, om genetisch verbeterde tomaten te commercialiseren die hoge hoeveelheden GABA bevatten. Het woord 'Sana' in de bedrijfsnaam betekent gezondheid in het Latijn. "We hopen de mensen gezonder te maken met ons product," vertellen ze.

Genbewerking is een controversieel onderwerp in de AGF-sector en GMO-producten zijn in veel landen verboden. CRISPR-Cas is echter anders. Dit is een techniek die het mogelijk maakt om veranderingen aan te brengen in het DNA van virussen, bacteriën, cellen, planten en dieren. Met de CRISPR-Cas genbewerkingstechniek kan een geselecteerd gen heel precies worden geknipt of vervangen door een ander gen. Deze techniek maakt het mogelijk om alleen de doelgenen nauwkeurig te bewerken zonder dat er vreemd DNA overblijft in de plant. Daardoor wordt het vergeleken met een versnelde manier van klassiek veredelen, en vinden voorstanders dat CRISPR/Cas9 breeduit beschikbaar moet worden.

"Deze technologie kan worden toegepast bij plantveredeling, waardoor deze efficiënter wordt. De technologie heeft ook een groot potentieel voor de ontwikkeling van de volgende generatie gewassen om de voedingskwaliteit te verbeteren op het gebied van voedingswaarde, bewerking, opslag en gezondheid (bijvoorbeeld door het verminderen van allergische reacties), terwijl duurzame voedingszekerheid wordt gegarandeerd," aldus het team van Sanatech. "Het is een baanbrekende technologie met brede toepassingen in de biowetenschappen en de uitvinders ervan hebben dit jaar de Nobelprijs voor de Scheikunde ontvangen." 

Japanse regels
Vorig jaar werden in Japan nieuwe regelgevingsrichtlijnen voor dit soort producten, opgesteld. Volgens deze richtlijnen worden producten zoals de Siciliaanse Rouge High GABA-tomaat niet als GMO's beschouwd, alhoewel er vóór het op de markt brengen wel een afspraak met de regelgevende instanties wordt gevraagd.

Het team van Sanatech legt uit hoe dit 's werelds de eerste commercieel beschikbare CRISPR/Cas9-tomaat is. "De Siciliaanse Rouge High GABA-tomaat bevat een hoog gehalte aan GABA, dat een functioneel bestanddeel is en verschillende voordelen biedt voor de menselijke gezondheid." Gamma-aminoboterzuur (GABA) is een aminozuur dat wordt aangetroffen in dieren, planten en bacteriën. "Bij de mens speelt GABA een belangrijke rol in de neurotransmissie. Bovendien is het bij orale inname effectief in het verlagen van verhoogde bloeddruk en het verlichten van stress," 

Thuistelers eerst
De Siciliaanse Rouge High GABA zal in eerste instantie beschikbaar zijn als jonge planten voor consumenten, voor gebruik in de eigen tuin. Telers moeten zich aanmelden op de the Pioneer EcoScience website. De selectie zal streng zijn: telers moeten zich aansluiten bij een online-groep die zich bezighoudt met de teelt. Ze moeten de tomaten zelf opeten  en ze moeten zich onthouden van het doorverkopen. De zaailingen worden verstrekt van half mei tot half juni 2021. 

"Om de tomaten op de markt aan te bieden zoals met conventionele tomatenrassen gebeurt, moeten we beginnen met de massaproductie van zaden en deze aan telers afzetten. Dat heeft tijd en ruimte nodig, dus het zal nog even duren voordat de consument de tomaten in de supermarkt kan kopen," vertelt het bedrijf.

GMO-aanduiding
Sanatech Seed geeft op hun producten aan dat ze zijn ontwikkeld met behulp van GMO-technologie. De zaailingen en het fruit dat in de toekomst wordt gedistribueerd, wordt voorzien van een label met de woorden "Dit product is ontwikkeld met behulp van GMO-technologie" en "De kennisgeving is ingediend bij MHLW & MAFF". De producten zullen ook gemerkt worden met een QR-code die de consument naar de website van Sanatech Seed brengt waar informatie over het product te vinden is.

Het team zal informatie blijven delen over gentech-gewassen, zeggen ze. "We hopen dat onze producten, die zijn ontwikkeld met behulp van geavanceerde technologie, nuttig zullen zijn voor de gezondheid. We zullen ons onderzoek en onze ontwikkeling voortzetten onder het concept "For Tomorrow's children and the Earth" als het eerste bedrijf dat genetisch gemodificeerde producten in Japan en in de wereld verkoopt."

Voor meer informatie:
Sanatech
info@sanatech-seed.com 
www.sanatech-seed.com

Publicatiedatum: