Tholen - De eerste Zuid-Afrikaanse druiven zijn alweer gearriveerd bij SFI Rotterdam en ook de druiven uit Namibië komen er alweer aan. "De druivenmarkt ziet er redelijk goed uit. Met name de afzet van de schaaltjes voor de supermarkten loopt erg goed door. Losse druiven zijn, ook door ons, iets voorzichtiger geprogrammeerd, maar ook die leveren nog goed geld op", vertelt Jan Rozema.

"De Braziliaanse druiven zijn zo goed als van de markt en ook Peru heeft niet al te grote volumes. Tel daarbij de vertraging van het seizoen in Zuid-Afrika en Namibië op en het aanbod is beperkt. Volgende week komt er mogelijk wat meer op de markt, maar de grotere volumes zullen er pas week 53/1 zijn. Dan zullen de prijzen waarschijnlijk ook wel wat corrigeren, nu liggen die op een stabiel niveau", vervolgt de importeur.


Prime Seedless uit Zuid-Afrika

"De prijzen voor de witte druiven liggen tussen de 14 en 15,50 euro en de rode worden voor prijzen rond 15 euro verkocht. Vorig jaar waren de prijzen weliswaar iets hoger, maar dit jaar waren de Europese druiven wat langer op de markt en is er ook wat meer product uit Brazilië. Al met al ben ik niet ontevreden met het prijsniveau", constateert Jan. "Ook vanuit Peru is de aanvoer, mede door stakingen, beperkt. De prijs van Red Globe-druiven uit Peru ligt zelfs tussen de 18 en 20 euro."


Flame Seedless uit Peru

"De vraag is wat het effect van de nieuwe Corona-maatregelen op de druivenmarkt zal zijn. Als er markten dichtgaan, zal dat ongetwijfeld effect hebben", vervolgt de importeur. "Kwalitatief is het allemaal goede handel. Verder zie je veel nieuwe rassen in opmars. Zo neemt de vraag naar variëteiten als Sweet Globe en Autumn Crisp met name van de service-supermarkten behoorlijk toe."

Ook het eerste Zuid-Afrikaanse steenfruitseizoen werd al afgetrapt met de eerste Zuid-Afrikaanse nectarines, perziken en pruimen. "Deze handel is grotendeels voorverkocht. De Europese pruimen waren ruim op tijd weg, dus alle ruimte voor overzees product. Helaas heeft het wel geregend in de productiegebieden, waardoor er een gat is ontstaan en de aanvoer tussen nu en week 52 beperkt zal zijn, wat natuurlijk jammer is in de traditiegetrouwe lucratieve week voor Kerst", vertelt Jan.


Peruaanse bessen

"Last but not least, was het aanbod blauwe bessen de laatste weken erg groot, maar inmiddels zien we het volume uit Peru en Argentinië fors afnemen en wordt deze markt fors opgeschoond. De eerste aankomsten vanuit Chili worden deze week verwacht."


Chileense bessen van het merk Frusan

Voor meer informatie:
Jan Rozema
SFI Rotterdam BV
Tel: +31 102445022
jrozema@sfifruit.com 
www.sfifruit.com