Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
FruitVegetablesEUROPE richt zich tot Brexit-onderhandelaars:

De toekomstige handelsbetrekkingen tussen de EU en het VK zijn van cruciaal belang voor de AGF-sector

De afgelopen weken heeft FruitVegetablesEUROPE actief contact opgenomen met instellingen in de EU en het Verenigd Koninkrijk over de onderhandelingen voor een toekomstige handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Met name over de gevolgen die de Britse invoertarieven zullen hebben voor de Europese groenten- en fruittelende en -exporterende sector.

Er zijn verschillende brieven gestuurd, met name aan Michel Barnier, hoofdonderhandelaar van Brexit, en aan de EU-commissarissen voor handel en landbouw. FruitVegetablesEUROPE heeft eraan herinnerd dat de invoering van tarieven voor groenten en fruit uit de EU rampzalige gevolgen zou hebben voor de exportsector van de EU, aangezien het Verenigd Koninkrijk de derde bestemming voor de EU-export is, na Duitsland en Frankrijk. Bovendien zullen de EU-exporteurs moeten concurreren met derde landen die van dit tarief zijn vrijgesteld (concurrenten uit het Middellandse Zeegebied en het zuidelijk halfrond hebben al preferentiële overeenkomsten gesloten tegen een tarief van 0%) en niet voldoen aan de hoge kwaliteits-, sociale, milieu- en fytosanitaire normen van de EU.

Telers en exporteurs in de EU hebben jaren besteed aan het openen en consolideren van de Britse markt die gericht is op producten van hoge kwaliteit, waarbij smaak, versheid en veiligheid de belangrijkste vereisten zijn. Helaas is er geen alternatieve markt voor de EU-teelt en is de Russische markt nog steeds gesloten. In die zin herhaalt FruitVegetablesEUROPE dat de toekomstige handelsrelatie tussen de EU en het VK van cruciaal belang is voor de AGF-sector in de EU.

Sinds het begin van de onderhandelingen heeft FruitVegetablesEUROPE de EU gevraagd de tuinbouwsector van de EU niet op te offeren in de onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk. Het is absoluut en dringend noodzakelijk dat de EU alle sectoren van de Europese Unie in gelijke mate in aanmerking neemt: land- en tuinbouw, industrie en diensten.

Werkgroep "Brexit: gevolgen voor de groenten- en fruitsector van de EU" 
Op 10 december heeft FruitVegetablesEUROPE ook een Werkgroep (WG) over wetgeving georganiseerd die gewijd is aan de Brexit. De werkgroep "Brexit: gevolgen voor de groenten- en fruitsector van de EU" heeft de telers en exporteurs van de EU een algemeen beeld gegeven van de toekomstige handelsbetrekkingen tussen de EU en het VK en de gevolgen daarvan voor de AGF-sector van de EU.

Verschillende sprekers uit de sector (de heer Jorge Brotóns, voorzitter van Fepex), de Britse regering (Victoria Clarke, Defra), de Europese Commissie (Joao Onofre, DG Agri) en de Spaanse Kamer van Koophandel in het Verenigd Koninkrijk (Igor Urra, secretaris-generaal) hebben nuttige informatie verstrekt om de complexe nieuwe situatie na de Brexit beter te begrijpen.

De WG werd geopend door de voorzitter van FruitVegetables-EUROPE, Juan Marín, die een toespraak hield waarin hij wees op de stand van de lopende onderhandelingen tussen de EU en het VK, op bepaalde gevolgen die Brexit zal hebben voor de sector groenten en fruit en op de eisen die FruitVegetablesEUROPE aan beide onderhandelingspartners stelt.

De vertegenwoordiger van Defra richtte zich op de "Great Britain Phytosanitary controls from 1st January 2021". De Spaanse Kamer van Koophandel in het Verenigd Koninkrijk concentreerde zich op "De Britse markt na Brexit: uitdagingen en kansen". Een discussie over "The Brexit, a new EU/UK relationship: implications for the EU fruit and vegetables sector" vond plaats onder leiding van de heer Joao Onofre (DG Agri, Horticultural Products).

FruitVegetablesEUROPE zal blijven strijden voor de Europese AGF-sector. Juan Marín, FruitVegetablesEUROPE-voorzitter benadrukte dat: "FruitVegetablesEUROPE beide partijen, de regering van het Verenigd Koninkrijk en de Europese Commissie, heeft opgeroepen om actief te onderhandelen om tot een akkoord te komen over:

  • de handhaving van een vrijhandelszone met samenwerking op het gebied van douane en regelgeving;
  • het ontbreken van tarieven voor groenten en fruit uit de EU. Indien er op 31 december 2020 geen akkoord wordt bereikt, moet er een moratorium op de toepassing van de tarieven voor groenten en fruit uit de EU worden ingesteld;
  • snelle procedures, zodat exportdocumenten in real time kunnen worden verwerkt;
  • het instellen van "groene lijnen" voor het vervoer van aan bederf onderhevige goederen, zoals Europese groenten en fruit, die vanaf 1 januari 2021 te maken kunnen krijgen met vertragingen bij de Britse douane."

Dit zal het mogelijk maken de export van verse groenten en fruit uit de EU naar het Verenigd Koninkrijk in stand te houden en zal onzekerheid en speculatie op de markt voorkomen.

Jorge Brotóns, voorzitter van Fepex, wees op het volgende: "Wat duidelijk is, is dat de aankondiging van het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU nooit een goede zaak is geweest voor de sector. De Brexit zal negatieve gevolgen hebben voor de groenten- en fruitsector in de EU. Er zal een concurrentienadeel zijn ten opzichte van landen die geen tarieven hanteren bij de export naar het Verenigd Koninkrijk. Bovendien is er absolute onzekerheid over de vraag of er een handelsovereenkomst komt of dat we op 1 januari 2021 met een harde Brexit te maken zullen krijgen. Telers en exporteurs in de EU kunnen een Brexit niet steunen in geval van een no-deal. De voorzitter van Fepex waarschuwde ook dat de tarieven de handel met het Verenigd Koninkrijk absoluut zullen schaden. De Brexit is momenteel "de grootste zorg" van de hele sector, omdat het Verenigd Koninkrijk de derde bestemming is voor zijn export."

Alba Ridao-Bouloumié, secretaris-generaal, benadrukte: "Het VK is een geconsolideerde markt voor telers en exporteurs in de EU. Momenteel is er geen alternatieve markt voor de EU-teelt. Sterker nog, de Russische markt is nog steeds gesloten. Bijgevolg moet de EU de handhaving van een vrijhandelszone met samenwerking op het gebied van douane en regelgeving met het VK garanderen. Evenals het ontbreken van tarieven voor groenten en fruit uit de EU. Bovendien zou het noodzakelijk zijn om snelle procedures vast te stellen, zodat de exportdocumenten in real time kunnen worden verwerkt. Dit zal het mogelijk maken de export van verse groenten en fruit uit de EU naar het VK in stand te houden en zal onzekerheid en speculatie op de markt voorkomen. De instelling van "groene lijnen" voor het vervoer van bederfelijke goederen zou van cruciaal belang zijn voor onze sector."

Voor meer informatie:
FruitVegetablesEUROPE 
+32 2 721 7288
eucofel@eucofel.org  
www.eucofel.eu 

Publicatiedatum: