De pluk van de Cameo-appelen in het VK zit erop en er werd een recordaantal van 5.700 ton appelen geoogst, wat neerkomt op een toename van 34% ten opzichte van vorig seizoen.

Deze toename is te danken aan de aanplant van nieuwe boomgaarden en de hogere opbrengsten die nieuw ontwikkelde klonen geven. De recordoogst komt in een jaar waarin de totale appeloogst in de rest van Europa lager uitvalt en die van Britse appelen gelijk is gebleven. 

Het succes van Cameo staat in schril contrast met de resultaten van andere relatief nieuwe appelrassen, waarvan zowel de opbrengsten daalden als het areaal kromp, voornamelijk vanwege hun ziektegevoeligheid. 

De consumentenvraag naar het ras groeit gestaag en werd de afgelopen twee seizoen ondersteund door een reclamecampagne op Facebook die bedoeld was om de bekendheid van dit appelras onder consumenten te verhogen zodat mensen gericht op zoek zouden gaan naar Cameo-appelen in de winkel.

Cameo beschikt over uitzonderlijk goede bewaareigenschappen en biedt telers de mogelijkheid om ook in het midden en tegen het einde van de zomer een appel van Britse bodem op de markt te brengen en zo het gat tussen het oude en nieuwe appelseizoen te overbruggen. 

Adrian Barlow, marketing consultant voor Cameo Club in het VK: "Ondanks de hogere opbrengsten zullen er dit seizoen onvoldoende Cameo-appelen beschikbaar zijn in de maanden juli en augustus omdat we verwachten dat de gehele oogst voor die tijd al verkocht is. Een verdere productietoename zal noodzakelijk zijn om het enorme marktpotentieel van Cameo in dit late afzetvenster volledig te kunnen benutten."

Het vermarkten van de oogst van dit seizoen zal nog in december van start gaan met bescheiden aantallen. Het overgrote deel van de oogst zal naar verwachting in de periode van januari tot mei worden afgezet wanneer de afzet van het appelras opnieuw zal worden ondersteund door een Facebook-reclamecampagne.

Voor meer informatie: 
Adrian Barlow 
Tel: +44 1989 564676 
Cell: +44 7967 201902
Email: abarlow@clara.co.uk