Tholen - De ananasmarkt krabbelt weer langzaam op uit een hele moeizame decembermaand. "Op zich is dat niet anders dan andere jaren, want november is altijd wat zwakker, maar dit jaar waren de dalen wel heel diep. Er waren zelfs Black Friday-aanbiedingen waarbij de ananas voor 4,50 euro werd aangeboden", vertelt Mario de Goede van Dutoit Europe.

"Black Friday-ananas was wel weer een nieuw fenomeen, al waren dit gelukkig uitzonderingen. Gemiddeld lag de prijs tussen de 5 en 6 euro in november en we gaan nu weer naar een niveau van 8 euro voor de kleine en 9 euro voor de goede maten. Zo zitten we met Kerst weer aan de gezonde waardes", aldus Mario. "De aanvoer verloopt vrij normaal. Er zijn geen hele grote aantallen op de markt."

"Tegelijkertijd is de vraag vanuit de vrije handel en het horeca-segment zwak. Met de nieuwe maatregelen, zal dat er ook niet beter op worden, eerder minder", verwacht de importeur. "Maar het blijft erg lastig om in te schatten wat er gaat gebeuren. Je merkt dat klanten niet teveel willen vastleggen. Tegelijkertijd blijf ik positief. Traditioneel zijn de eerste maanden van het nieuwe jaar stevige ananasmaanden en ook voor januari zijn er al weer de nodige acties gepland."

"Je hebt dit jaar gezien dat de afzet van een aantal fruitsoorten hard is geraakt. Ananas, limes en meloenen horen daar zeker bij, maar citrus, appelen en peren zijn daarentegen weer goed geweest. Het is echt goed of slecht, er lijkt niet echt een middenweg te zijn. Als mensen toch eens wisten hoeveel Vitamine C een ananas bevat, zouden ze er veel meer kopen!"

Voor meer informatie:
Mario de Goede
Dutoit Europe
Tel: 010-2211226
m.degoede@dutoiteu.com
www.dutoiteu.com