Druiven zijn na citrus qua opbrengst een van de belangrijkste fruitsoorten die in Egypte worden geteeld. De druiventeelt is geografisch verspreid van Alexandrië in het noorden tot Aswan in het zuiden, wat - samen met de teelt van vroege en laat rijpende druiven - de verlengde beschikbaarheid van druiven op de markt van mei tot november mogelijk maakt. In 2020/2021 zal de commerciële druiventeelt in Egypte naar verwachting 1,42 megaton bereiken, terwijl de export in 2020/2021 naar schatting 170.000 ton zal bedragen. De Europese Unie blijft de belangrijkste importeur van Egyptische druiven. Het Verenigd Koninkrijk bleef de belangrijkste exportmarkt in 2019 met 23% van de totale druivenexport. Egypte streeft naar toegang tot nieuwe markten voor druiven, namelijk Argentinië en Nieuw-Zeeland.

Druiventeelt in één van de belangrijkste teelgebieden Beheira

De oogst in Egypte voor de vroege druivenrassen begint in mei en eindigt in september. De oogst voor late rassen begint eind juni en eindigt in november. De pitloze druivenrassen Thompson en Flame blijven populair op de EU-markt. De druiventelers breiden echter uit naar rassen met een hogere waarde om andere markten te bevoorraden en te voldoen aan de evoluerende smaak van de consument wereldwijd. De meest populaire van deze andere variëteiten zijn Early Superior, Superior en Roomy.

Egyptische telers stellen dat druiven een van de duurste gewassen zijn om te verbouwen in vergelijking met andere gewassen. In Egypte zou een hectare druiven in eerste instantie ruim 12.000 euro kosten, exclusief de kosten van het land. Investeringen voor de teelt van hoogwaardige variëteiten kunnen echter een goed rendement opleveren, vooral voor de telers die zich richten op de exportmarkten. De exportopbrengsten zijn significant hoog en lonend.

Bron: USDA