Het zaaien van de Novella di Ispica BGA wortelen is enkele dagen geleden beƫindigd. "We konden al het werk uitvoeren zonder technische of klimatologische problemen, in tegenstelling tot vorig jaar, toen stortregens een groot deel van de teelt beschadigden na het planten en de teeltbedrijven gedwongen werden opnieuw te zaaien om het verlies van het product te beperken," zegt Massimo Pavan, vicevoorzitter van het Consortium van de Ispica BGA wortel. Dit jaar zijn de ingezaaide oppervlakten met ongeveer 15% toegenomen ten opzichte van vorig jaar en de algemene omstandigheden zien er vooralsnog gunstig uit.

"Dit jaar zullen de eerste wortelen al in februari beschikbaar zijn. We verwachten dat ons product goed zal worden ontvangen op de markt, vanwege de uitstekende eigenschappen van onze wortelen, die goed van smaak zijn, knapperig en stevig van structuur," zegt Pavan vol vertrouwen.

Nieuw trackingsysteem
Daarnaast zet het Consortium zich in voor het garanderen van de kwaliteit van het product door middel van traceerbaarheid, niet langer alleen op basis van etiketten, maar ondersteund door gedegen wetenschappelijk bewijs.

"Wij hebben de middelen van het consortium ingezet om onze wortelen te beschermen, in overeenstemming met onze wettelijke richtlijnen, niet alleen door middel van gerichte controlebezoeken aan verkooppunten, maar ook vanaf de oorsprong van de productie," legt Pavan (foto rechts) uit.

"Met de medewerking van de Universiteit van Piemonte en het bedrijf Analitica Italia implementeren we een trackingsysteem dat het product identificeert op basis van geofysische elementen. Dit betekent dat toekomstige audits ons zullen vertellen of de wortel in een verpakking met ons merk echt uit onze teeltgebieden komt op basis van wetenschappelijk bewijs. Met andere woorden, we maken een herkenningsdocument voor het product.

Om de geofysische parameters te schetsen die het gebied identificeren, hebben we bodemmonsters en de wortelen die in de 20 teeltgebieden zijn verzameld, geanalyseerd. Volgend seizoen sturen we nog een partij monsters naar de universiteit om de database te implementeren en wetenschappelijke zekerheid te hebben over de opsporingsmethode."

"Binnenkort hebben we een uitstekend instrument om onze aangesloten telers te beschermen, maar ook kunnen we de consumenten met meer zekerheid informeren, zodat ze weten wat ze kopen," besluit Pavan.

Voor meer informatie:
Massimo Pavan
Consorzio di Tutela 
Carota Novella di Ispica Igp
Via B. Spadaro, 97
97014 Ispica (RG), Italiƫ
info@carotanovellaigp.it
www.carotanovellaigp.it