Duitse spruitenteler Erik Müller:

In week 52 gaat de Duitse afzet drie tot vier keer over de kop

De kooloogst van dit jaar is in volle gang: ook het bedrijf van spruitenteler Eric Müller in het hart van de Duitse regio Dithmarschen, bruist van de bedrijvigheid. Maar in de tweede helft van december komt het pas echt op gang, weet de ervaren koolteler. "De kerstverkopen in de foodretail zijn traditioneel geconcentreerd in week 52 en het is niet ongewoon dat de verkoop op dat moment verdrie- of verviervoudigd wordt."

Zicht op de spruiten in het veld van Müller (foto: Eric Müller)

Goede opbrengst en productkwaliteit
De toegewijde teler zet zich al jaren in voor de teelt van spruiten. Deze wintergroente, die nu op ongeveer 100 hectare wordt geteeld, heeft van Müller een van de pioniers in de Duitse spruitenteelt gemaakt. "De opbrengsten zijn dit jaar vrij bevredigend en de kwaliteiten waren over het algemeen ook overtuigend", zegt de groententeler, die zijn product via bekende handelspartners aan de supermarkten in heel Duitsland levert.

Spruitjes uit Noord-Duitsland klaar om geoogst te worden (foto: Eric Müller)

Nederland zet de toon in de spruitenhandel
"Vergeleken met de enorme opbrengsten in de buurlanden Nederland en België zijn de spruiten in de Duitse teelt eerder een marginaal fenomeen," aldus Müller. "Regionaliteit wordt in de handel zeer geprezen, maar als het gaat om markt- en prijsvoorwaarden zijn we afhankelijk van de grote teeltlanden. Met name Nederland is bepalend voor het verloop van deze handel."

Spruitjes tot zover het oog reikt (foto: Eric Müller)

Kalettes: te kleine afzetmarkt
In het verleden heeft de koolteler geprobeerd om nieuwe wegen in te slaan en zijn productportfolio uit te breiden. Zo werden paarse spruiten, ook wel Kalettes genoemd, in de teelt geïntegreerd. "De afzetmarkt voor dit product was echter te klein. Daarom hebben we deze lijn stopgezet."

Einde van het seizoen in januari
Volgens Müller is een aanzienlijke verlenging van het binnenlandse seizoen ook bijna onmogelijk. "Het risico op vorst in januari is helaas te groot voor de spruiten op onze locatie. Afhankelijk van de kerstverkoop kunnen we daarom uiterlijk tot midden dan wel eind januari onze spruitjes leveren."

Voor meer informatie:
Eric Müller
Alte Landstraße 1
25709 Helse
+49 171 860 8403
muellersprout@aol.com  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.