Het seizoen van druiven van overzee, uit Namibië en Zuid-Afrika, staat nu in de startblokken. "De eerste Namibische druiven zijn nu verladen en zullen in week 50 arriveren, echter met een vertraging van 10 - 14 dagen", zegt Matthias Eggemann, mededirecteur van het Noord-Duitse handelsbedrijf Fresh-Connection Fruchtimport GmbH. 

Door het overwegend koele weer eind oktober en in november liep de seizoensstart vertraging op. Deze producten zullen nu tot in week 50 in ons verkoopassortiment ontbreken. Matthias: "Normaal gesproken start het seizoen midden/eind november, ongeveer in week 47-48. Dat wil zeggen dat er volgens de planning al meer druiven uit Namibië hadden moeten arriveren. Er zijn in Namibië weliswaar al druiven voorhanden, maar ik ga er momenteel echter van uit dat het te verkopen volume met kerst eerder te overzien zal zijn."


Een blik op de plantage in Namibië / Foto: Fresh-Connection GmbH 

Ondanks alarmerende mediaberichten over een gebrek aan vrachtcapaciteit in tijden van corona is daarvan, volgens Matthias, momenteel geen sprake. "In het voorjaar en in de zomer waren er problemen met het verschepen van fruitconcentraten - onze tweede bedrijfspijler naast de fruitimport. Later, tijdens het Zuid-Afrikaanse citrusseizoen, hebben we de uitwerkingen van de crisis op de vrachtsituatie daarentegen nauwelijks gemerkt."


Witte pitloze druiven uit Orange River (Zuid-Afrika) / Foto: Fresh-Connection GmbH

Goede verkoopsituatie voor druiven van overzee
Ondanks de vertraging aan het begin van het seizoen ziet Matthias een normale tot goede verkoopsituatie voor de druiven van overzee. De start wordt gemaakt met de vroege rassen Flame Seedless en ARRA 13 (rood), evenals Prime Seedless, ARRA 30 en Early Sweet (wit). "Het Namibische seizoen duurt normaal gesproken tot eind januari, parallel daaraan importeren we ook Zuid-Afrikaanse druiven, die tot in maart in de schappen te vinden zijn." Aansluitend komen er succesvol producten uit de teeltlanden Argentinië, Chili en India op de markt.

De producten van overzee stuiten volgens Fresh Connection Fruchtimport GmbH op een vrijwel schoongeveegde markt, want het Europese druivenseizoen loopt nu ten einde. "Spanje is nog op de markt vertegenwoordigd, in Italië zijn de druiven daarentegen al vrijwel op", aldus Matthias. Over het algemeen rekent men op een grote vraag vanuit de retail. "De vraag naar verse groenten en vers fruit is tijdens de pandemie gestegen. De consumenten letten daarbij in het bijzonder op kwaliteit. Qua grootte van het aanbod zou het misschien vlak voor kerst een beetje spannend kunnen worden."


Rode druiven uit Namibië / Foto: Fresh-Connection GmbH

Belangrijke rol voor druiven van overzee
Over de lange termijn gezien hebben de druiven van overzee zich in de loop der jaren een belangrijke rol in de handel verschaft, stelt de fruitimporteur vast. "De kwalitatief hoogwaardige druiven hebben hun plaats in het fruitschap gevonden en zijn een vast bestanddeel van de voeding geworden. De consumenten waarderen druiven zeer als 'frisse snack'."

Voor meer informatie:
Fresh-Connection Fruchtimport GmbH
Matthias Eggemann
Mercatorstrasse 21
21502 Geesthacht
phone 0049 4152 90 68 055
fax 0049 4152 90 68 59
eggemann@fresh-connection.com 
www.fresh-connection.com