Het Poolse appelseizoen heeft veel vooruitgang geboekt in het najaar, waarbij de export van één exporteur in het bijzonder met maar liefst 30% is toegenomen ten opzichte van vorig jaar. De prijzen lijken te zijn gestabiliseerd nadat zij bij aanvang van het seizoen torenhoog waren. Daarnaast is de vraag vanuit verafgelegen markten sterker dan in het seizoen 2019. Er worden alleen Gala-rassen naar deze markten verladen. 

Volgens Emilia Lewandowska, officemanager bij de Poolse appelexporteur Fruit-Group, was het najaar gunstig voor de export. "We exporteerden dit najaar ongeveer 30% meer appelen ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Momenteel zijn de prijzen stabiel. Ik merk dat de vraag in de maand december vrij sterk is. Normaal gesproken is december in Polen de maand waarin de belangstelling voor mandarijnen en sinaasappelen groot is, waardoor je zou verwachten dat de vraag naar appelen wat inzakt. Gelukkig is dit nu niet het geval. We hebben momenteel onze handen vol aan zowel de lokale markten als exportmarkten."

Lewandowska vertelt dat er meer vraag is vanuit verre markten. "We exporteren alleen Gala-appelen naar verafgelegen bestemmingen. Dit seizoen hebben we redelijk grote aantallen naar markten als India, Dubai en Costa Rica geëxporteerd. We zagen de vraag vanuit de Spaanse markt echter ook toenemen ten opzichte van 2019. Er zijn op dit moment zoveel Gala-rassen beschikbaar op deze markten dat we er zeker van moeten zijn dat we de juiste appelen uitkiezen voor onze  klanten."

Bij aanvang van het Poolse appelseizoen waren de prijzen extreem hoog maar Lewandowska vertelt dat de prijzen na september vrij snel zijn gedaald. "We begonnen het seizoen in september met zeer hoge prijzen, waarna deze vrij snel weer daalden. De hoge prijzen werden met name veroorzaakt door het dure voorgaande seizoen. Momenteel is er echter sprake van een stabiele situatie wat betreft de prijzen. Er zijn wat kleine prijsschommelingen maar dat is gebruikelijk op deze markt." 

“De vraag vanuit verafgelegen markten lijkt sterker te zijn dan in het seizoen 2019. De week van kerst en nieuwjaar zal wat rustiger verlopen maar in januari gaan we echter weer in het normale tempo verder. In de aanloop naar kerst is er grote belangstelling voor verre zendingen, en dit heeft geleid tot hogere vrachtkosten. Momenteel vermarkten we onze 'kerst-appelen'. Dit jaar zijn deze bestemd voor Spanje, Scandinavië en Tsjechië," zegt Lewandowska tot slot.  

 

Voor meer informatie: 
Emilia Lewandowska
Fruit-Group SP.z.o.o.
Tel: +48 603 303 488
Email: biuro@fruitgroup.pl 
www.fruitgroup.pl