Britse toezichthouder start onderzoek naar Asda-overname
De Britse mededingingsautoriteit is formeel begonnen met een onderzoek naar de overname van de keten Asda door de miljardairbroers Issa en het investeringsbedrijf TDR Capital. In oktober zeiden Mohsin en Zuber Issa samen met TDR Capital toe om een meerderheidsbelang in Asda over te nemen van Walmart. Door deze overname werd de waarde van Asda geplaatst op US$ 8,8 mld (€ 7,3 mld). Toen gaf Walmart al aan dat ervan uit werd gegaan dat de Britse Competition and Markets Authority (CMA) deze overname zou evalueren. De CMA heeft een uitnodiging geplaatst voor betrokken partijen om tot 22 december op het onderzoek te reageren. Als deadline voor een voorlopig besluit aan de hand van dit onderzoek wordt 18 februari 2021 gehanteerd.
Bron: reuters.com 

Vroege piek in kerstomzet voor Britse supermarkten
De Britse supermarktsector heeft in november een omzetrecord behaald. Britse consumenten geven tijdens de lockdown meer uit aan boodschappen en zijn vroeger dan normaal begonnen met hun kerstinkopen. Volgens het marktonderzoeksbureau Kantar is er in november voor £ 10,9 mld (€ 12,1 mld) uitgegeven aan levensmiddelen. Zowel Kantar als het nieuwsbureau Nielsen gaan uit van een nog grotere supermarktomzet in december. De toename in omzet in december wordt geraamd op rond de £ 1 mld (€ 1,11 mld) ten opzichte van vorig jaar. De prognoses melden echter ook dat 1 op de 4 Britse consumenten van plan is om minder aan kerstinkopen uit te geven. De helft van alle ondervraagde consumenten geven aan dat er tijdens de kerstdagen minder gasten in huis worden ontvangen. Een derde zegt minder uit te kunnen geven wegens financiële redenen.
Bron: bbc.com 

Zweden: ICA heeft 5,7% meer omzet in november
De Zweedse retailgroep ICA Gruppen had in november een toename in like-for-like-omzet van 5,7%. De totale omzet kwam in november neer op SEK 10,47 mld (€1.03bln). Over de periode van januari tot november is de omzet met 7,2% gestegen tot SEK 118,4 mld (€ 11,6 mld).
Bron: esmmagazine.com 

Dirk Depoorter van Colruyt wordt nieuwe CEO van AgeCore
Dirk Depoorter, de algemeen directeur van Retail Partners Colruyt Group, zal in 2021 van start gaan als de CEO van de Europese retail-alliantie AgeCore. AgeCore heeft in de afgelopen jaren meerdere keren het nieuws gehaald wegens geschillen met grote leveranciers. De alliantie werd in 2015 opgericht en bestaat op dit moment uit de leden Colruyt (België), Edeka (Duitsland), Intermarché (Frankrijk), Coop (Zwitserland), Conad (Italië) en Eroski (Spanje).
Bron: retaildetail.eu 

Tesco mag dochterondernemingen in ZO-Azië verkopen
Tesco heeft bekend gemaakt dat aan alle voorwaarden is voldaan om zijn afdelingen in Thailand en Maleisië over te laten nemen door C.P. Retail Development. Op 9 maart 2020 had Tesco al aangegeven in te stemmen met de overname. Op 6 november bevestigde Tesco dat CP Retail Development het voorstel voor de overname had geëvalueerd en de voorwaarden had geaccepteerd. Op 10 november gaf het ministerie van handel in Maleisië zijn goedkeuring voor de overname. Omdat er nu geen verdere vereisten of goedkeuringen nodig zijn voor de overname, zal deze naar verwachting rond 18 december worden afgerond.
Bron: tescoplc.com 

Prime Now in Singapore van start als Amazon Fresh
Amazon heeft onlangs Amazon Fresh in Singapore geïntroduceerd via de site Amazon.sg. Amazon Fresh geldt in Singapore als een vernieuwde en verbeterde versie van de bezorgdienst Amazon Prime Now. Klanten met een Prime-lidmaatschap in Singapore hebben via Amazon Fresh toegang tot een breed aanbod aan versproducten, diepgevroren producten en andere levensmiddelen.
Bron: asiaone.com 

VS: Village Super Market heeft 20% meer kwartaalomzet
De ShopRite-franchisenemer Village Super Market had tijdens het eerste kwartaal van het fiscaal jaar 2021 een sterke toename in omzet, mede door de extra vraag vanuit de consument wegens het coronavirus. In de periode tot 24 oktober behaalde de in Springfield, New Jersey gevestigde retailer een omzetgroei van jaar op jaar 20,3%. Zodoende steeg de omzet van US$ 407,4 mln in dezelfde periode van vorig jaar tot US$ 490,1 mln in dit jaar (van € 452,7 mln tot € 544,6 mln). De netto winst steeg in dezelfde periode met 30%, terwijl de vergelijkende winkelomzet met 6,6% toenam. Village Super Market is aangesloten bij de coöperatie Wakefern Food en beheert een netwerk van 35 ShopRite-winkels. Volgens het bedrijf komt het sterke kwartaalresultaat onder andere door de overname van vijf Fairway Market-winkels in mei en de opening van een nieuwe ShopRite in november 2019 in Stroudsburg, Pennsylvania.
Bron: supermarketnews.com 

VS: GrubMarket neemt in New York Leo's Apples over
GrubMarket heeft de overname voltooid van de New Yorkse fruitretailer Leo's Apples Inc. Leo's Apples heeft naam gemaakt als fruitwinkelketen met een grote klantenbasis in stadsgebieden in de Mid-Atlantic- en New England-regio's. Het bedrijf werd in 1991 opgericht door Leo Rotstein. Het bedrijfsmodel van Leo's Apples is gebaseerd op directe samenwerking met telers in New England, de westkust en de Mid-Atlantic-regio. Het is voor het eerst dat GrubMarket in New York een bedrijf overneemt. De overname is onderdeel van een groter plan om de aanwezigheid in dit deel van de VS te vergroten. Leo's Apples zal als dochteronderneming in zijn huidige markt actief blijven onder hetzelfde management.
Bron: prnewswire.com 

VS: Ingles behaalt meer omzet tijdens pandemie
Ingles Markets heeft in zijn vierde kwartaal een toename in omzet gezien van jaar op jaar 11,3%. De omzet kwam in de periode tot 26 september zodoende neer op US$ 1,2 mld (€ 990 mln). De bruto winst kwam in het vierde kwartaal neer op US$ 324,5 mln (€ 268,0 mln), wat overeenkwam met 27,1% van de omzet. In dezelfde periode van het jaar ervoor was sprake van een bruto winst van US$ 260,3 mln (€ 215,0 mln), oftewel 24,2% van de toen behaalde omzet.
Bron: progressivegrocer.com 

VS: J.C. Penney gered van faillissement
J.C. Penney heeft aangegeven dat alle vaste activa met betrekking tot retail en andere bedrijfsvoering gered zijn van een faillissement. De twee grootste huurbazen van de retailgroep, de vastgoedbedrijven Simon Property Group en Brookfield Asset Management Inc, hebben bijna al deze vaste activa overgenomen. Dit maakt het voor J.C. Penney mogelijk om onder bewind van de huurbazen zijn activiteiten voort te zetten. Volgens CEO Jill Soltau blijft de keten actief onder het merk JCPenney. Ook heeft het bedrijf door de overname nu toegang tot US$ 1,5 mld (€ 1,2 mld) aan extra financiering.
Bron: reuters.com 

Canada: Avril Supermarché Santézet opent winkel in Montreal
De supermarktgroep Avril Supermarché Santé gaat in juni 2021 zijn eerste filiaal openen in Montreal. De winkel wordt mogelijk gemaakt door een investering van CA$ 3 mln (€ 1,9 mln) en krijgt een oppervlak van rond de 700 vierkante meter. Avril Supermarché Santé werd in 1995 opgericht.
Bron: canadiangrocer.com