Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eerste 44 ton waterstoftruck van Colruyt gaat de baan op

Een zware vrachtwagen, zonder uitstoot en opmerkelijk stil? Die bestaat en draait zelfs al volop mee in onze logistiek. We testen als eerste in Europa een 44 ton volledig elektrische truck op waterstof. De brandstofcel aan boord van het voertuig zet waterstof om naar elektriciteit om de batterijen van de truck onderweg bij te laden. Deze testtruck stoot alleen waterdamp uit én werkt met groene waterstof, opgewekt met groene stroom.


 
40 + 300 km rijbereik
De elektrische trekker is uitgerust met een Li-ion batterij en kan daarmee circa 40 km zuiver elektrisch rijden. In onze testcombinatie is de trekker gekoppeld aan een oplegger met een brandstofcel aan boord, die de batterij onderweg bijlaadt. Volgetankt met 30 kg waterstof kan deze brandstofcel of ‘range extender’ het rijbereik van de truck verhogen met circa 300 km.
De waterstoftruck werd ontwikkeld door VDL Groep uit Eindhoven, een producent van o.a. elektrische bussen.
  
Schoon en stil
Het is de bedoeling om de zware waterstoftruck 6 maanden te testen in diverse omstandigheden en opdrachten, waaronder ook leveringen aan de winkels. Zo willen we kennis en ervaring opdoen in elektrisch goederentransport. En ook bewijzen dat waterstoftechnologie nuttig ingezet kan worden om de zware logistiek te verduurzamen. Waterstof is immers een drager voor hernieuwbare energie en veroorzaakt geen schadelijke uitstoot. In zuiver elektrische modus is de testvrachtwagen zeer stil, wat past in ons streven naar stillere leveringen aan de winkels.

"Voortrekker in waterstof en elektrisch transport"
"We geloven al lang in het belang van waterstof en elektriciteit voor de verduurzaming van mobiliteit en energievoorziening, zegt Colruyt. "Sinds 2004 investeerden we al 6 miljoen euro in innovatieve toepassingen met waterstof. Zo produceren we al enkele jaren zelf groene waterstof, die we gebruiken als energiedrager voor heftrucks en personenwagens. Sinds eind 2018 bieden we de waterstof ook aan in ons publieke DATS24-tankstation in Halle. Eind 2018 openden we het eerste publieke waterstoftankstation in België."



"We plannen nog meer publieke waterstofstations en werken ook mee aan een industriële installatie in Zeebrugge om stroom van windparken op zee om te zetten in groene waterstof. Ten slotte zetten we ook in op zuiver elektrisch transport. Zo zijn er op onze logistieke sites al 2 elektrische terminaltrekkers operationeel, voor het verplaatsen van de opleggers. De batterijen ervan laden we op met lokale groene stroom", aldus de retailer.

Europese samenwerking

De test met de waterstoftruck kadert in het Europese demonstratieproject Waterstofregio 2.0, dat kennis en ervaring wil opbouwen met grootschalige waterstoftoepassingen in de logistiek. Door de opgedane ervaring breed te delen wil Waterstofregio 2.0 andere grote logistieke centra inspireren om ook waterstofvoertuigen te gaan inzetten. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door financiële steun door de Europese Unie in het kader van het Interreg Vlaanderen-Nederland programma.

Bron: Colruyt

Publicatiedatum: