Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
New Delhi omsingeld en geblokkeerd

Tienduizenden Indiase telers in opstand tegen nieuwe wetten voor marktbewerking

De Indiase regering is van plan om telers te organiseren in marketingcoöperaties, die verantwoordelijk zullen zijn voor de vermarkting van hun producten, waardoor de positie van de telers op de markt effectief wordt weggeslagen en in handen komt van bedrijven. Indiase telers zijn hier massaal tegen in opstand gekomen, omdat zij bang zijn dat deze coöperaties hen de pas zullen afsnijden. Er zijn aanhoudende protesten en alles stropt daardoor op. Jaswinder Singh Bhamra, directeur van het Hamburgse importbedrijf RhineLink vertelt over de situatie: "Overal ter wereld verliezen telers de macht over hun eigen producten en de protesten in India hebben een dynamiek gekregen die niemand goed heeft ingeschat."

Wat houden de voorgenomen hervormingen in?
De BBC schrijft: "De hervormingen zullen de regels rond de verkoop, de prijsstelling en de opslag van land- en tuinbouwproducten versoepelen, regels die de Indiase telers decennialang hebben beschermd tegen de vrije markt. De regels staan ook toe dat particuliere kopers essentiële grondstoffen voor toekomstige verkoop mogen verzamelen en vasthouden, iets wat voorheen alleen mogelijk was voor door de overheid geautoriseerde agenten. En er komen regels voor contracttuinbouw, waarbij telers hun productie afstemmen op de vraag van een specifieke koper."

Een van de grootste veranderingen is dat telers hun producten tegen een marktprijs rechtstreeks mogen verkopen aan particuliere spelers, zoals tuinbouwbedrijven, supermarktketens en online-supermarkten. De meeste Indiase telers verkopen tot nog toe het grootste deel van hun producten op door de overheid gecontroleerde groothandelsmarkten of mandis tegen gegarandeerde minimumprijzen.

Deze markten worden gerund door comités bestaande uit telers, vaak grootgrondbezitters, en handelaren of "commissionairs" die als tussenpersoon optreden voor de verkoop, de organisatie van opslag en transport, of zelfs de financiering van transacties. Het is een complex systeem dat gebaseerd is op regelgeving en een veelheid aan persoonlijke en zakelijke relaties. De nieuwe hervormingen geven de telers, althans op papier, de mogelijkheid om buiten dit zogenaamde "mandi-systeem" om te verkopen.

Waarom protesteren de telers?
De telers vrezen, dat de bedrijven in eerste instantie eerlijke prijzen zullen bieden, maar dat als het mandi-systeem eenmaal is afgeschaft, ze nergens meer op terug kunnen vallen. De zorg is het gebrek aan invloed van de telers op de grote bedrijven. Teler Sukhdey Singh Kokri vertelt geëmotioneerd aan BBC Punjabi, wat hij verwacht van de hervormingen: "Dit is een doodvonnis voor kleine en gemarginaliseerde telers. Dit is bedoeld om hen te vernietigen door de tuinbouw en de markt over te dragen aan de grote bedrijven. Ze willen ons land afpakken, maar dat staan we niet toe."

Jaswinder voegt hieraan toe: "De telers willen hun vrijheid niet inleveren, omdat ze bang zijn dat ze zullen lijden onder het nieuwe systeem dat de gevestigde manieren van handel zal verstoren."

Huidige situatie
"Wat begon als lokale protesten onder leiding van telers uit Punjab heeft zich ontwikkeld tot een landelijke beweging. Vanuit heel India zijn er telers afgereisd naar de hoofdstad en zij hebben nu New Delhi omsingeld, nog steeds onder leiding van telers uit Punjab. Veel politici en vakbondsministers hebben zich aangesloten bij de tienduizenden telers in de hoofdstad om hun afkeuring te onderstrepen," zegt Jaswinder. "Alle hoofdwegen naar New Delhi zijn geblokkeerd, er staat zo’n 45 km aan tractoren en voertuigen die de wegen vanuit alle richtingen verstoppen. De demonstranten dreigen dat ze niet eerder terug naar huis zullen gaan totdat deze nieuwe wetten van tafel zijn."

De regering heeft op haar beurt gewelddadig gereageerd: "Vreedzame demonstranten werden met traangas en waterkanonnen aangevallen en met stokken geslagen. De secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, de Canadese premier Justin Trudeau en zo'n 36 Britse parlementsleden hebben dit geweld tegen vreedzame demonstranten veroordeeld. Immers, India is de grootste democratie ter wereld. Op 9 december komen nu alle 31 leden van de verschillende telersverenigingen en de Modi-regering bijeen om de zaak te bespreken. De demonstranten zijn bereid om in de straten van de hoofdstad te blijven, hoe lang het ook duurt voordat de regering deze wetsvoorstellen intrekt."

India is niet het enige land met protesten
Jaswinder ziet vergelijkbare problemen, zelfs op de Duitse markt: "Duitse telers lijden onder de marktdominantie van grote winkelketens, die zo strak door de producenten worden gecontroleerd dat ze nauwelijks kunnen overleven. Of het nu in Duitsland is of in India: deze telers doen het zware werk om het land te voeden en komen er zelf toch bekaaid vanaf. De supermarkten bepalen de prijzen zonder rekening te houden met de telers." Terwijl er enkele protesten zijn geweest in Duitsland en andere buurlanden, is het nu een nieuwe beweging in India.

Import van Indiase producten
Wat de import van Indiase producten betreft, maken de stakingen de situatie nog moeilijker dan het al was. Jaswinder: "Consumenten kopen tijdens de pandemie al vaker enkel basisvoedingsmiddelen zoals aardappelen en ze laten exotisch fruit in de schappen liggen. De vrachttarieven zijn aanzienlijk gestegen, waardoor het nog moeilijker is geworden om exotisch fruit te verkopen."

"Als de stakingen op teeltbedrijven en zelfs in de logistiek doorgaan, of als de nieuwe overheidsregels daadwerkelijk worden aangenomen, zal de sector een grote klap krijgen, in India en in landen die Indiase goederen importeren," besluit Jaswinder.

Voor meer informatie:
Jaswinder Singh Bhamra
RhineLink GmbH
Sperbertwiete 12a
D-22175 Hamburg, Duitsland
+49 4038 9029 22
info@rhinelink.com
www.rhinelink.com

Publicatiedatum: