Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Lohan Marais, Icon Fruit

Goede marktkansen voor Zuid-Afrikaans steenfruit

Na enkele moeizame jaren, lijkt momenteel alles erop aan te sturen dat de Zuid-Afrikaanse steenfruitsector afkoerst op een normaal jaar. Lohan Marais, commercieel directeur van Icon Fruit, het nieuwe samenwerkingsverband tussen de Unlimited Group en Cape Fresh Produce, is voorzichtig optimistisch.

Het pruimenseizoen van Icon Fruit is pas net begonnen en de opbrengsten zijn beduidend hoger dan vorig jaar, dat een zeer moeilijk jaar was. "Onze eerste grote cultivar is Ruby Dawn en het ziet er goed uit, we zijn positief."

Ruby Dawn pruimen (alle foto's: Icon Fruit)

"We begonnen afgelopen oktober met perziken en nectarines. Momenteel ronden we het seizoen van de vroege cultivars af. Dat verliep redelijk goed, alleen waren er nog een paar moeilijkheden met de maten vanwege het koele voorjaar. We beginnen binnenkort met de middenseizoencultivars en die zien er goed uit, met een betere maatvoering dan bij de vroege cultivars," zegt Marais.

Het teeltbedrijf begon met de vroege abrikozen met Charisma uit de Klein-Karoo, nu gaan ze over naar Imperial. "Na een paar moeilijke jaren zijn we alleen nog maar op zoek naar een goed, normaal jaar en tot nu zitten we op dat spoor," zegt Marais. "We zijn ook tevreden met de opbrengsten van onze oogst perzik, nectarine, abrikozen en pruimen."

Foto rechts: Een doos met Ruby Dawn-pruimen van 5 kg

De impact van Covid is een bron van onzekerheid gebleven, maar ze hebben zeker een aantrekkingskracht op de markt gevoeld. Marais merkt op dat ze konden voelen dat de markt leeg was toen het seizoen begon.

Hun detailhandelsprogramma's in de EU en het Verenigd Koninkrijk verlopen soepel, net als in het Midden-Oosten. "Vanaf deze week zullen aanzienlijke hoeveelheden steenfruit op de markten aankomen en we zullen opgelucht zijn als we volledig kunnen overschakelen op zeevracht."

"We versturen al aardig wat via luchtvracht, maar niet meer dan andere jaren. Het is erg duur en het feit dat je niet altijd vanuit Kaapstad kunt vliegen, betekent dat we nog steeds fruit naar Johannesburg vervoeren, wat betekent dat we nog twee dagen onderweg zijn. Het maakt het allemaal nog ingewikkelder, maar alles is bekend, dus we plannen vooruit," besluit Marais.

Voor meer informatie:
Lohan Marais
Icon Fruit
+27 726 434 204
lohan@iconfruit.co.za
www.iconfruit.co.za

Publicatiedatum: