Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Skye, een nieuwe framboos

De wereldwijde frambozenteelt blijft zich in hoog tempo ontwikkelen. De markt heeft in de afgelopen 20 jaar een belangrijke verandering ondergaan en is bijna onherkenbaar ten opzichte van het einde van het vorige millennium. De verbeteringen zijn op vele punten doorgevoerd, zoals nieuwe teeltsystemen, verbeterde opbrengsten, vernieuwde distributie, nieuwe oogstontwikkelingen en niet in de laatste plaats nieuwe frambozenrassen. De meest fundamentele verandering in de teelt van de rassen is de verschuiving van de teelt van zomerframboos (floricane) naar herfstframboos (primocane). De variëteit Skye is de nieuwe ster aan het firmament.

Momenteel worden in de wereldwijde frambozensector primocane-cultivars beschouwd als het meest aantrekkelijke ras om te telen. Er komt echter wel wat bij kijken om de herstframboos te telen: planten in het voorjaar, oogsten in het najaar, snoeien in het volgende voorjaar en het opnieuw oogsten in het volgende najaar, enzovoort. Veel zachtfruitkwekers gebruiken daarom verschillende plantmethoden, bijvoorbeeld verse plugplanten of plugplanten die overwinterd hebben en een overvloed aan lange stoksoorten.

Op deze manier kunnen professionele frambozentelers een lang seizoen van hoogwaardige bessen, vaak van hetzelfde ras, garanderen. Hoge kwaliteit en jongere frambozenplanten hebben het bijbehorende voordeel dat ze grotere bessen krijgen. Hierdoor kunnen de oogstkosten beter worden beheerst en kan de consument een betere eetervaring krijgen.

Skye
Een van de laatst veredelde primocane frambozenrassen is de variëteit Skye. Deze nieuwe framboos is gekweekt binnen het beroemde James Hutton programma in Schotland en wordt beheerd door Global Plant Genetics op een groot aantal teeltlocaties. De cultivar leent zich goed voor plantmanipulatie en seizoensverlenging vanwege zijn vorm. Het is een low-chill framboos en levert consistent hoge opbrengsten van grote bessen op zowel primocanes als floricanes. Bovendien is de vrucht stevig in beide teeltcycli.

Skye frambozen zijn erg zoet met een Brix van 10,8 in gerepliceerde proeven, in combinatie met een lage zuurgraad. De vruchtzijden op de stokken leveren gemiddeld 20-25 bessen op, elk met een grote bessenmaat. Om het verzendpotentieel en de totale houdbaarheid te maximaliseren, kunnen de bessen gemakkelijk worden geplukt in het roze rijpingsstadium. De groeiwijze van Skye is rechtopstaand, waardoor een krachtige groei makkelijk te beheersen is. Door deze vorm zijn de bessen ook goed te zien, waardoor het een favoriete variëteit is van oogstmedewerkers.

De verwachting is dat Skye met zijn aantrekkelijke eigenschappen een belangrijke rol zal gaan spelen in de komende jaren, zeker gezien de snelle groei van de zachtfruitsector.

Voor meer informatie:
Rupert Hargreaves
Global Plant Genetics Ltd
+44 7469 947 590
rupert@globalplantgenetics.com
www.globalplantgenetics.com

Publicatiedatum: